Έτσι είναι οι φίλοι

της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Ο Κάρολος και ο Ευγένιος είναι κολλητοί φίλοι και περνάνε τα πάντα μαζί. Τι θα συμβεί όμως όταν έρθει η ώρα η οικογένεια του Ευγένιου να μετακομίσει; Πώς θα χειριστεί αυτό το γεγονός ο Κάρολος και πώς θα είναι από δω και πέρα η ζωή του; Θα καταφέρουν να ανταμώσουν  ξανά ή η απόσταση και η ρουτίνα θα τους χωρίσουν για πάντα;

Η κυρία Τζένη Κουτσοδημητροπούλου επιστρέφει με ένα συγκινητικό και άκρως ρεαλιστικό παραμύθι που με γέμισε δάκρυα μα και αισιοδοξία. Πρόκειται για την ιστορία δύο παιδιών που κάνανε τα πάντα μαζί από το πρωί ως το βράδυ και αυτό θ’ αλλάξει όταν έρθει η ώρα της μετακόμισης. Η ταλαντούχα συγγραφέας, εκτός του ότι αναπαριστά πιστά και ρεαλιστικά για άλλη μια φορά τον μικρόκοσμο ενός παιδιού, από τη συμπεριφορά του στην τάξη ως τις καθημερινές του συνήθειες σε φαγητό κι ελεύθερο χρόνο, κατάφερε να αποτυπώσει σχεδόν ανάγλυφα τις χαρές μιας φιλίας και τον πόνο ενός αθέλητου χωρισμού. Τα δυο παιδιά ζούσαν πολλές μικρο-καταστάσεις που τα ατσαλώνανε, τα ωριμάζανε και τα βοηθούσαν να ζήσουν καλύτερα τη μέρα τους. Όταν όμως ήρθε η ώρα του χωρισμού, η συμπεριφορά του Κάρολου που διάλεξε να περιγράψει η συγγραφέας άλλαξε άρδην. Τα ενδιαφέροντά του μειώθηκαν, οι επιθυμίες του εξαϋλώθηκαν και ζωντάνεψε μπροστά μου ένα παιδί με υπαρκτά προβλήματα και όχι ένας χάρτινος ήρωας που τον χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στα παιδιά.

Το βιβλίο έχει αίσιο τέλος, με μια διακριτική πινελιά έκπληξης, όμως τα συναισθήματα που θα ζήσει ο μικρός αναγνώστης θα είναι μια πολύ καλή έναρξη για συζήτηση με τους γονείς του περί μοναξιάς, φιλίας και δοτικότητας. Η εικονογράφηση της κυρίας Θέντας Μιμηλάκη ζωντανεύει εύληπτα τα δυο παιδιά και τα κοινά τους παιχνίδια και στιγμές, αποτυπώνοντας στις χρωματιστές σελίδες αντικείμενα και ανθρώπους που κάθε παιδί έχει στη δική του ζωή. Φυσικά η σκηνή του χωρισμού είναι λιτή και ταυτόχρονα γεμάτη ένταση και συγκίνηση.

«Έτσι είναι οι φίλοι» λοιπόν και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί αλλά και χωρίς αυτούς, ειδικά όταν υπάρχει απόσταση χωροχρονική, μιας και τίποτα δεν κρατάει αν δεν το θέλουν και οι δύο. Τα εμπόδια ξεπερνιούνται εύκολα όταν κάποιος αγαπάει αληθινά, ουσιαστικά και χωρίς όρια, ίσως μάλιστα να δώσει σε αυτόν τον δεσμό και μια άλλη, πρωτόγνωρη διάσταση! Το παραμύθι αυτό είναι η ιδανική πρώτη γνωριμία του παιδιού με την έννοια της φιλίας.

Πάνος Τουρλής