Έρωτας ως την άκρη του κόσμου

της Fiona McIntosh

Μια όμορφη, ρομαντική και τρυφερή ιστορία, αφιερωμένη στους έρωτες που γεννήθηκαν στα πεδία των μαχών ανά τον κόσμο και άνθισαν χάρη στην τύχη ή θάφτηκαν βαθιά στις αναμνήσεις εξαιτίας της μοίρας. Η ιστορία μιας νοσοκόμας κι ενός στρατιώτη με φόντο τις λάμψεις από τις οβίδες στο μέτωπο της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, όπου το κόκκινο του πάθους μπλέκεται με το βυσσινί του αίματος και το μαύρο του θανάτου.

Η Κλερ Νάιτινγκέιλ, αφοσιωμένη στο καθήκον της Αγγλίδα νοσοκόμα, γνωρίζει τον Αυστραλό αξιωματικό του ιππικού Τζέιμι Ρεν και ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος και αμοιβαίος. Ο πόλεμος και οι συμπτώσεις θα τους χωρίσουν, οι παρεξηγήσεις θα γεμίσουν τις ζωές τους και όσο πλησιάζει η 1η Απριλίου μετά τον πόλεμο, η ημερομηνία που είχαν συνεννοηθεί να βρεθούν στο Λονδίνο αν επιζήσουν, τόσο κορυφώνεται η αγωνία για την κατάληξη αυτής της ιστορίας.

Ρομαντικό, τρυφερό, με πολύ ωραίες σκηνές και περιγραφές χαρακτήρων. Αρκετά καλογραμμένο, γεμάτο περιστατικά από το μέτωπο της Καλλίπολης, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι πρωταγωνιστές τριγυρίζονται από σημαντικούς για την πλοκή συμπρωταγωνιστές, όλοι τους καλοσχηματισμένοι. Μου άρεσε η αναζήτηση της Κλερ στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε για να παραδώσει στον πατέρα του Τούρκου στρατιώτη που φίλιωσε με τον Τζέιμι Ρεν, το προσευχητάρι του γιου του. Η γνωριμία της Κλερ με τον κύριο Σαχίν θα ανατρέψει τα πιστεύω της και θα κλονίσει τη δύναμη της αγάπης της.

Η ικανότητα της συγγραφέως να ξεδιπλώνει όμορφα την πλοκή, η τέχνη της να ντύνει το κείμενο με καλολογικά στοιχεία και να παρουσιάζει σε ίσες ποσότητες δράση, συναίσθημα και εσωτερικές σκέψεις, η εξαιρετική γραφή, γεμάτη ρεαλισμό και ειδύλλιο, αλήθειες και αγωνία, γλυτώνουν το κείμενο από το φτηνό ρομάντσο και το ανάγουν σε αξιοπρεπές γυναικείο μυθιστόρημα που σίγουρα θα παρασύρει τις αναγνώστριες μακριά από την καθημερινότητά τους. Άλλη μια σημαντική επιλογή των εκδόσεων Ωκεανίδα.

Πάνος Τουρλής