Ένας αλλιώτικος γάμος

της Πόλυς Μοσχοπούλου

Ο Κρις και η Άνι αποφασίζουν να παντρευτούν στο αγαπημένο τους χωριό στην Κεφαλονιά και αυτή η απόφαση θα λύσει ένα κουβάρι αναμνήσεων και θα φέρει κοντά δυο ψυχές που πάλευαν να βρουν η μία την άλλη. Από τα δύσκολα, αξημέρωτα χρόνια μετά τον πόλεμο του 1940 ως το σήμερα και από την Αμερική ως την Ελλάδα η απόσταση είναι μεγάλη. Υπάρχουν όμως κάποιες συμπτώσεις ή παιχνίδια της μοίρας που κάπου κάπου γεφυρώνουν αυτά τα κενά.

Όμορφη, λιτή, στρωτή γραφή, χωρίς πολλές εκπλήξεις, μιας και το κυρίως θέμα φαίνεται ξεκάθαρα από την αρχή πού θα πάει, είναι όμως τόσο γοητευτικά απλό βιβλίο και ταυτόχρονα τόσο ουσιώδες που με συνεπήρε από την αρχή. Ίσως ακριβώς γι’ αυτό το αγάπησα, γιατί δεν υπήρχαν σαπουνοπερικές ανατροπές ή αναληθοφανείς αντιδράσεις που θα οδηγούσαν σε σχοινοτενή πορεία τον μίτο της αφήγησης. Η κυρία Μοσχοπούλου επικεντρώθηκε στην ιστορία της, σύστησε στον αναγνώστη προσεκτικά τους χαρακτήρες (έχουμε να κάνουμε με δύο σόγια, γαμπρού και νύφης, οπότε κάπως έπρεπε να επεξηγηθεί το παρελθόν κάποιων που θα παίξουν κύριο ρόλο) και πάνω απ’ όλα κατέγραψε με αγάπη, διεισδυτικότητα και με σωστά σε ποσότητα πραγματολογικά στοιχεία διάφορα θέματα όπως: τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (αίτια και συνθήκες επιβίωσης εκεί), το ρεύμα της αστυφιλίας που ακολούθησε τον πόλεμο και τον Εμφύλιο, τα καλά και τα κακά του κράτους πρόνοιας της Αμερικής κ. ά. Επίσης αποτύπωσε με κινηματογραφικό σχεδόν τρόπο το νησί της Κεφαλονιάς, παρέχοντας άφθονες πληροφορίες για γνωστές και κρυμμένες γωνιές του νησιού, πάντα σε αρμονικό συνδυασμό με την αβίαστη ροή της αφήγησης.

Το ρομάντσο «Ένας αλλιώτικος γάμος», σε πρακτικό σχήμα τσέπης, με στρωτά ελληνικά, πλούσιο σε περιγραφές, εξισορροπημένο στην έκταση της ιστορίας και στις περιγραφές των ανθρώπινων σχέσεων που διαπραγματεύεται, χωρίς ερωτικές σκηνές ή περιττές σελίδες, είναι ένα ιδανικό παρεάκι για όσους μετακινούνται συχνά και θέλουν να διαβάσουν κάτι αξιοπρεπές. Δυστυχώς, τα τονικά και τυπογραφικά λάθη κυριαρχούν και σε αυτό το βιβλίο των εκδόσεων Ωκεανός.

Πάνος Τουρλής