Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου

της Ιωάννας Μπαμπέτα

Ο Αιμίλιος δεν μπορεί να προσφέρει στη δασκάλα του κάθε μέρα από ένα λουλούδι όπως κάνουν όλοι οι συμμαθητές του και φοβάται πως εκείνη θα νομίσει πως δεν την αγαπά. Στενοχωρημένος, ψάχνει να βρει διάφορες λύσεις, συζητάει με τους γονείς του και τότε… η απάντηση θα του έρθει ουρανοκατέβατη! Τι θα σκεφτεί ο Αιμίλιος; Πώς θα καταφέρει να κερδίσει την καρδιά της δασκάλας του; Πόση δύναμη έχει τελικά η αγάπη;

Πρόκειται για ένα από τα πιο τρυφερά και γλυκά παραμύθια που έχω διαβάσει ποτέ, συγκινητικό, αληθινό και ευρηματικό. Μέσα από μια σειρά γεγονότων μαθαίνουμε για τη ζωή του Αιμίλιου, τη συμπεριφορά του στην τάξη, το οικογενειακό του περιβάλλον, τη γειτονιά στην οποία μεγαλώνει μα πάνω απ’ όλα πόσο αγαπά τη δασκάλα. Η Ιωάννα Μπαμπέτα έγραψε μια πολυεπίπεδη ιστορία, με συνεχόμενες ανατροπές και εκπλήξεις που εμποδίζουν να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Αιμίλιου κι έτσι αναρωτιόμουν ως το τέλος τι θα συμβεί και πώς θα κερδίσει το παιδί ένα χάδι κι ένα φιλί από την ηρωίδα του. Η ιστορία δεν αποκαλύπτεται από την αρχή αλλά σταδιακά, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών, και μέσα από καταστάσεις που δείχνουν την πραγματικότητα χωρίς να την περιγράφουν άμεσα. Για παράδειγμα, ξεκινάμε με τον Αιμίλιο να έχει πάντα χαμηλωμένο κεφάλι και να μισο-χαιρετάει τη δασκάλα του. Γιατί; Τι του συνέβη; Με τον ίδιο τρόπο ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία, καλύπτοντας όλες τις απορίες και δημιουργώντας μια συναισθηματική κλιμάκωση. Στο κείμενο παρεισφρέουν και έννοιες όπως εγωισμός και αδιαφορία απέναντι στις δυσκολίες του φίλου και γείτονα, η ανάγκη υποστήριξης που έχει ένα παιδί από τους γονείς του και πολλά άλλα συναισθήματα και έννοιες.

Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή είναι γεμάτη χρώματα και λουλούδια. Μωβ, άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο και μπλε δημιουργούν ένα πολύχρωμο περιβάλλον που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική δυσθυμία του Αιμίλιου. Συναρπαστικές λεπτομέρειες ζωντανεύουν το διαμέρισμα και το σχολείο του παιδιού, τις γειτονικές πολυκατοικίες, το δάσος που καταφεύγει στα όνειρά του και άλλα χαρακτηριστικά σημεία.

«Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου» είναι το καλύτερο δώρο για να ξεκινήσει καλά η μέρα όλων, τι θα συμβεί όμως αν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να το προσφέρει; Κι αν η δασκάλα πάψει να το αγαπάει; Κι όμως, υπάρχει λύση, μια ευφάνταστη ανατροπή που θ’ αγαπήσουν όλα τα παιδιά και θα δείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Ένα υπέροχο παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω, γεμάτο συναισθήματα και χαριτωμένα περιστατικά.

Πάνος Τουρλής