Ένα τάμπλετ μια φορά

της Γλυκερίας Γκρέκου

Τι είναι το τάμπλετ και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή τους και πώς οφείλουν να το χειρίζονται; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς και τι κανόνες να θεσπίσουν; Είναι καλό ή κακό να έχει κανείς μια τέτοια συσκευή στα χέρια του;

Η Γλυκερία Γκρέκου ασχολείται μ’ ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές οικογένειες: να δώσουν στο παιδί τους ένα τάμπλετ ή όχι; Με έξυπνα ομοιοκατάληκτα στιχάκια εξιστορεί τις αλλαγές στη ζωή του Μηνά από τότε που η νονά του του χάρισε αυτό το παιχνίδι. Αφηγητής είναι το ίδιο το μηχάνημα που, ενώ στην αρχή απλώς περιγράφει τις αλλαγές και στη δική του ζωή (δαχτυλάκια το πατάνε συνέχεια, φορτιστής του δίνει ενέργεια, γονείς γκρινιάζουν) καταλαβαίνει απ’ όσα ακούει γύρω του πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, μιας και το παιδί είναι αφηρημένο και αδιάφορο στο σχολείο, αντικοινωνικό κλπ. Σύντομα μπαίνουν οι απαραίτητοι κανόνες κι έτσι η συγγραφέας κλείνει το κείμενό της μ’ ένα διασκεδαστικό και έξυπνο εύρημα που ελάφρυνε αρκετά την ατμόσφαιρα και τόνισε με σωστό τρόπο πως τα παιδιά πρέπει να παίζουν με τους φίλους τους έξω στο ύπαιθρο κι όχι σκυμένα πάνω από μια συσκευή.

Η εικονογράφηση της Carla Cartagena είναι πανέμορφη. Ρεαλιστική, σχεδόν τρισδιάστατη, πολύχρωμη, με υπέροχες απεικονίσεις και φωτοσκιάσεις, με έκανε να τη χαζεύω για ώρες. Ήταν λες και έβλεπα σε φωτογραφία τον Μηνά να διαλέγει το δώρο του ή να πηγαίνει στο σχολείο του ή να παίζει με το τάμπλετ. Ο σουρεαλισμός (το τάμπλετ έχει μάτια και άκρα, ανεβαίνει σε ένα ψηλό βάθρο με παιδιά να το επευφημούν από κάτω, τα παιχνίδια του Μηνά είναι στενοχωρημένα που δεν παίζει μαζί τους, η φιγούρα του Μπάτμαν έχει γυρισμένη την πλάτη του, μάλλον παραδέχεται την ήττα του για τις σούπερ δυνάμεις της συσκευής) αναμιγνύεται έξυπνα με την πραγματικότητα και την πιστή απεικόνιση της καθημερινότητας του μικρού πρωταγωνιστή, με αποκορύφωμα την προσωπογραφία του παιδιού δύο σελίδες πριν το τέλος. Συνοδεύει ιδανικά το κείμενο και θα βοηθήσει τα παιδιά να ταυτιστούν περισσότερο με τη ζωή του Μηνά.

«Ένα τάμπλετ μια φορά» έφερε μεγάλη αναστάτωση στη ζωή ενός παιδιού και της οικογένειάς του. Η Γλυκερία Γκρέκου με το κείμενό της θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση του νέου παιχνιδιού στη ζωή τους και θα δώσει με ευρηματικό τρόπο και μέσα από προσεγμένες ομοιοκαταληξίες την ιδανική λύση για όλους.

Πάνος Τουρλής