Ένα πεφταστέρι για τον Φοίβο

της Αγγελικής Φλώρου

b211253Στον ουρανό με τ’ άστρα ζει ο Φοίβος, ένα φιλομαθές και φιλόδοξο αστεράκι, που πάει στο αστροσχολείο με τους φίλους του, τον Λάμπη, τη Φωτεινή, τον Απόλλωνα και την Ασημίνα. Τα παιδάκια ακούνε κάθε βράδυ τις ιστορίες του παππού Σείριου, μια από τις οποίες αφορά τα πεφταστέρια: αστέρια δηλαδή που πέφτουν στη θάλασσα και γίνονται αστερίες. Έτσι ο Φοίβος ονειρεύεται να γίνει πεφταστέρι κι η ευχή του γίνεται πραγματικότητα. Τι θα συναντήσει στον βυθό της θάλασσας; Τι περιπέτειες θα ζήσει; Ποια είναι η γοργόνα Καλλιρρόη και γιατί κλειδώνει τους αστερίες σε ένα αρχαίο ναυάγιο; Θα καταφέρει ο Φοίβος με τη βοήθεια του δελφινού Σαπφώς και της νέας του φίλης, Μάγιας, να απελευθερώσει τους αστερίες και να τιμωρήσει την Καλλιρρόη;

Μια υπέροχη περιπέτεια για παιδιά από 8 ετών και πάνω, συναρπαστική και με πολύ χρήσιμα μηνύματα. Ένα κείμενο μεστό, πλούσιο σε νοήματα και λεξιλόγιο, που συνοδεύεται από μια γλυκύτατη εικονογράφηση (πραγματικά θες να φιλήσεις τον αστερία Φοίβο!). Μου άρεσε πολύ που η συγγραφέας με ωραίο τρόπο καταφέρνει να περάσει στους μικρούς αναγνώστες δύσκολες έννοιες με εύληπτο τρόπο: πώς να σταθούν στα δικά τους πόδια για να καταφέρνουν πράγματα, πώς να μη θλίβονται όταν ξεκινάνε κάτι που ίσως τους απομακρύνει από το οικείο περιβάλλον αλλά θα πάει μπροστά τη ζωή τους, πώς να μη φοβούνται το άγνωστο αλλά να ρισκάρουν και πολλά άλλα.

Άλλο ένα τρυφερό και καλοδουλεμένο βιβλίο από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, γεμάτο αρμύρα και θαλασσινούς θησαυρούς.

Πάνος Τουρλής