Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές

της Agatha Christie

Τον χειμώνα του 1937, ο Ηρακλής Πουαρώ επιστρέφει από τη Συρία και ταξιδεύει με το θρυλικό Όριεντ Εξπρές με κατεύθυνση το Καλαί, επιβιβαζόμενος από Κωνσταντινούπολη. Μια χιονοθύελλα θα τους αποκλείσει κάπου στα Βαλκάνια, μόνο και μόνο για να βρουν το επόμενο πρωί ένα πτώμα. Ποιος είναι λοιπόν ο δολοφόνος; Θα καταφέρει ο εύστροφος Ηρακλής Πουαρώ να λύσει και αυτόν τον γρίφο;

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα της λατρεμένης συγγραφέως έρχεται σε μορφή κόμικ από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μεγάλη, πολυτελή, χορταστική έκδοση. Είναι η δεύτερη μεταφορά του έργου σε κόμικ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μετά την έκδοση της Modern Times το 2003 στη σειρά «Οι μεγάλοι ντετέκτιβ», όπου ο Francois Riviere διασκεύασε το κείμενο και το έντυσε με την εικονογράφηση του Jean-Francois Miniac. Εκείνη η έκδοση ήταν πιο απλουστευμένη σχεδιαστικά και διασκευαστικά. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο συγκεκριμένο άλμπουμ, που ήδη με κέρδισε από το ατμοσφαιρικότατο εξώφυλλο!

Το κείμενο αποδίδεται σωστά κι έχει διασκευαστεί από τον Benjamin von Eckartsberg με κατάλληλο τρόπο για κόμικ. Από την υποβλητική πρώτη σκηνή της αυτοκτονίας ως τη φωτεινή Κωνσταντινούπολη, τα παγωμένα Βαλκάνια, το παγιδευμένο τρένο και τη συσκότιση και την απουσία θέρμανσης που προκάλεσε η έλλειψη κάρβουνου. Η ιστορία παρατίθεται σε όλες τις διαστάσεις της, οι διάλογοι είναι περιεκτικοί και μεστοί, οι εναλλαγές σκηνών και οι ανατροπές καταιγιστικές. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1970 και ζει κι εργάζεται στη Γερμανία, γράφοντας, διασκευάζοντας και ζωγραφίζοντας. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για δουλειές του, όπως τα Gung-Ho και Chronicles of the Immortals.

Το σκίτσο του Chaiko είναι ατμοσφαιρικό και παίζει έντονα με όλες τις πιθανές φωτοσκιάσεις, τους χρωματισμούς του φωτός και τις εκφράσεις των προσώπων. Ο Ηρακλής Πουαρώ είναι πιστός στις περιγραφές της Αγκάθα Κρίστι, χωρίς να είναι ούτε η αγαπημένη μορφή που ενσαρκώθηκε από τον Ντέιβιντ Σουσέ ούτε κάτι εντελώς αφηρημένο. Η πένα του καλλιτέχνη τονίζει τον θυμό, την απογοήτευση, την αγωνία, την αδιαφορία, το μίσος, την απορία, οτιδήποτε μπορεί να παραπλανήσει ή να κρυφτεί από το βλέμμα του Βέλγου ντετέκτιβ. Δεν υπάρχει στατικότητα στα καρέ, αντίθετα, η οπτική γωνία και η προοπτική εναλλάσσονται συνεχώς, δημιουργώντας την αίσθηση κινηματογραφικής ταινίας. Οι χρωματισμοί ακολουθούν τις διακυμάνσεις του φυσικού φωτός και των σκοτεινών περιοχών. Ειδικά από τη στιγμή που το έγκλημα πλησιάζει στη λύση του και ταυτόχρονα έχουμε συσκότιση λόγω έλλειψης θερμαντικών μέσων, είναι λες και ο δολοφόνος θα πεταχτεί από κάποια γωνία για να σκοτώσει τον Πουαρώ πριν αποκαλύψει την αλήθεια! Ο εικονογράφος (πραγματικό όνομα Feng Cai) γεννήθηκε το 1981, εργάζεται στη Σαγκάη και έχει ξεκινήσει την καριέρα του ως εικονογράφος και σχεδιαστής από το 2008 ενώ η δουλειά του ως σχεδιαστής διαφημίσεων με κινούμενα σχέδια του έχει αποφέρει πολλά βραβεία.

Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» που φέρνουν κοντά μας οι εκδόσεις Διόπτρα είναι ένα καλογραμμένο, ατμοσφαιρικό κόμικ, πιστό στο αρχικό κείμενο και εικονογραφημένο με αληθοφάνεια, δύναμη και ταλέντο. Ταξιδέψτε μαζί του στα χιονισμένα τοπία των Βαλκανίων και ψάξτε να βρείτε τον ένοχο πριν σας απεγκλωβίσει η τοπική αστυνομία.

Πάνος Τουρλής