Έγκλημα στα φιόρδ

του Jorn Lier Horst

978-960-605-141-8Ο αστυνομικός επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν καλείται να εξιχνιάσει τη μυστηριώδη δολοφονία ενός άντρα που βρέθηκε νεκρός στο εξοχικό του στα νορβηγικά φιόρδ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γκούσλαν. Τα πτώματα αρχίζουν να αυξάνονται, ένα από αυτά εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ο τόπος έχει αρχίσει να γεμίζει με ψόφια πουλιά που πέφτουν από τον ουρανό ξαφνικά ενώ ταυτόχρονα η κόρη του Βίλιαμ, Λίνε, αποφασίζει να μετακομίσει στο πατρικό της στην ίδια περιοχή ώστε να ξεκαθαρίσει το μέλλον της σχέσης της με τον Τόμι.

Η υπόθεση του βιβλίου είναι μια διαρκής μάχη με τον χρόνο και αφορά ένα περίπλοκο παζλ. Ο επιθεωρητής Βίστιν δεν έχει ιδιαίτερα ποικίλο παρελθόν: χήρος, αγαπά την κόρη του και τα μλπεξίματά της, συζεί με τη Σουζάνε και έχει πείρα από ειδεχθή εγκλήματα. Στο Έγκλημα στα φιόρδ, την έβδομη περιπέτειά του και πρώτη μεταφρασμένη στα ελληνικά, εμπλέκονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ναρκωτικά και ο μυστηριώδης λόγος που ψοφούν τα πουλιά, τον οποίο βρήκα αρκετά ευρηματικό. Ωραίες περιγραφές της Νορβηγίας και των φιόρδ ενώ ένα σύντομο ταξίδι του Επιθεωρητή στη Λιθουανία έδωσε την ευκαιρία στον συγγραφέα να περιγράψει συνοπτικά και διεισδυτικά το κοινωνικό και βιοτικό επίπεδο της χώρας και να αναφέρει τα μεγέθη της διακίνησης ναρκωτικών από την υπογραφή της Συνθήκης Σένγκεν και εντεύθεν, μια κίνηση που άνοιξε τις πύλες της Ανατολικής Ευρώπης σε νέα πεδία κερδών.

Η υπόθεση μπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν στο παιχνίδι αρχίζουν να φαίνονται πρώτα το όνομα του συντρόφου της Λίνε και μετά το ίδιο το αμάξι της στον τόπο του εγκλήματος. Ο Βίστιν νιώθει τον κλοιό να σφίγγει γύρω του και αποφασίζει να λύσει πάση θυσία το μυστήριο των πτωμάτων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ποιος σκότωσε τον άντρα στο εξοχικό του διάσημου tv star; Γιατί ψοφάνε τα πουλιά; Τι μυστικά κρύβει ο Τόμι, που οδήγησαν τη Λίνε στην απόφασή της να ζήσει μακριά του για λίγο; Τι συνδέει τη Νορβηγία με τη Λιθουανία; Ερωτήματα που περιμένουν τον αναγνώστη να τα λύσει!

Πάνος Τουρλής