Έγκλημα και ταλαιπωρία

του Δημήτρη Καραναστάση

b209452Οράτιος Χ. Ιδιωτικός ερευνητής. Τόσο ιδιωτικός που δεν έχει καν πελάτες! Και βαφτίζει τις κατσαρίδες για να περνάει η ώρα. Χωρίς καθαρίστρια, γιατί, άκουσον, άκουσον, θέλει να πληρώνεται κάθε τέλος του μήνα! Σε αυτό το γραφείο λοιπόν έρχεται μία των ημερών ο υπέρβαρος κύριος Μιχάλης Τριανταφυλλίδης για να δηλώσει στον Οράτιο Χ. ότι εξαφανίστηκε η γυναίκα του αλλά δε θέλει σκάνδαλα και δημοσιότητες, γι’ αυτό δεν πάει στην αστυνομία. Έτσι αρχίζει η ταλαιπωρία του κακόμοιρου Οράτιου Χ. που αναθεματίζει την ώρα που μπήκε τελικά πελάτης στο γραφείο του. Οι αναποδιές θα είναι πολλές, οι εκπλήξεις ακόμη περισσότερες και κάποιος θα του βάλει το πιστόλι στον κρόταφο. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση; Ποια αλήθεια κρύβεται πίσω από τα σκοτεινά μονοπάτια της νύχτας; Θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο ο Οράτιος Χ.;

Ο αδερφός της εξαφανισμένης, Βαγγέλης Ντούβαρης, με τις τυπικές οικογενειακές σχέσεις, ο Μπάμπης (βαπτιστικό Άδωνης), ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, η αεροσυνοδός Γωγώ και καλύτερη φίλη της περί ης ο λόγος, η αδερφή του πελάτη, Αρίβου με τ’ όνομα, ο αστυνόμος Μπίρος με άι κιού ραδικιού, ο φλύαρος Αργύρης, τόσοι κι άλλοι τόσοι θα μπλεχτούν στα πόδια του τάλανα Οράτιου Χ. για να του δυσκολέψουν τη ζωή. Ένα απολαυστικό γαϊτανάκι σκοτεινών και φωτεινών χαρακτήρων, εντελώς αντίθετες προσωπικότητες, πολύ καλά σκιαγραφημένες, μου κράτησαν πολύ καλή συντροφιά.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Πνοή είναι ένα ελαφρύ, καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, που παντρεύει αρμονικά το σασπένς με το χιούμορ. Καλοδουλεμένη πλοκή, ωραίες ανατροπές, αληθοφανέστατη ιστορία, ικανοποιητικό τέλος! Καλώς ορίστε τον Οράτιο Χ. στη ζωή σας!

Πάνος Τουρλής