Το -ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ

της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη

Η δεκατριάχρονη Άννια βλέπει τη ζωή της να έρχεται τα πάνω κάτω όταν οι γονείς της αποφασίζουν να μεταναστεύσουν όλοι μαζί στο μακρινό Πεκίνο. Θα καταφέρει το κορίτσι να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα; Πώς θα διατηρήσει επαφή με φίλους και συμμαθητές; Πώς θα καταφέρει να σπουδάσει στο καινούργιο σχολείο; Και ο έρωτας; Έχει πλέον θέση στη ζωή της;

Το εφηβικό μυθιστόρημα της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη είναι συμπυκνωμένο και γρήγορο, με τις εικόνες να εναλλάσσονται, τις δυσκολίες να συνοδεύονται από ευτράπελα και το Πεκίνο να ζωντανεύει γεμάτο δαιδαλώδεις δρόμους, ακατανόητες πινακίδες και πάρα πολύ κόσμο. Η ιστορία επικεντρώνεται στα συναισθήματα και την ψυχολογία της οικογένειας Γαρουφαλάκη, με το Πεκίνο απλώς να είναι η τοιχογραφία της ζωής τους, χωρίς τουριστικές ατραξιόν. Τα μεγάλα μνημεία αναφέρονται για μελλοντικές επισκέψεις, αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι οι δυσκολίες προσαρμογής σε μια εντελώς διαφορετική ζωή, σε μια παρασάγγας αντίθετη από μας καθημερινότητα και αντίληψη, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με μια έφηβη που αφήνει πίσω της οικείο περιβάλλον κι έναν έρωτα που μόλις ξεκίνησε.

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, με λεξιλόγιο σχεδόν προφορικό, κάτι που ταιριάζει στην ηλικία της Άνιας που μας εξιστορεί τις περιπέτειές της, και μακροσκελείς παραγράφους. Το κείμενο ρέει αβίαστα και περιγράφει την καθημερινότητα στο Πεκίνου όπως ακριβώς είναι: νέφος, πολυκοσμία, χαώδες δίκτυο μετρό και δρόμων, άναρχη οδήγηση και πολλά άλλα. Η Άνια, νιώθοντας ανίκανη να χειριστεί τον ψυχισμό της, στρέφεται κατά των γονιών της, χωρίς όμως η συμπεριφορά της να είναι ακραία. Επικοινωνεί μαζί τους, νιώθουν το ίδιο αγχωμένοι, απλώς «δεν την καταλαβαίνουν» και αποστασιοποιείται. Νιώθει προδομένη και πληγωμένη από τους γονείς της, γιατί αν και λειτουργούσαν σαν ΠΑ-ΡΕ-Α (Πάνος, Ρένα, Άννια) εκείνοι της ανακοίνωσαν κάτι τελεσίδικο, αρκετό καιρό αφότου πέρναγαν αυτήν τη δυσκολία μόνοι τους. Τι είναι άραγε το ΚΙ του τίτλου που προσκολλάται στο κωδικό τους όνομα; Αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Η κουλτούρα και η στάση ζωής, οι χαρές και τα προβλήματα, η γλώσσα, οι ταξικές διαφορές, δίνονται με συναρπαστικό τρόπο και διεισδυτικότητα. Οι συνάδελφοι στη δουλειά που μένουν και στην ίδια πολυκατοικία έχουν έναν άχαρο εμφανισιακά γιο, τον οποίο η Άνια δεν πολυσυμπαθεί. Μια σειρά από γεγονότα όμως θα της αλλάξουν γνώμη, μιας και εξαιτίας τους παραλίγο να κινδυνέψει και σοβαρά.

«Το ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ» είναι ένα γλυκό και τρυφερό εφηβικό μυθιστόρημα που δείχνει τις δυσκολίες προσαρμογής σε μια ξένη χώρα σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα της εφηβείας. Ενδιαφέροντα γεγονότα στη ζωή της πρωταγωνίστριας θα της αλλάξουν σταδιακά τη νοοτροπία και θα απαλύνουν τους φόβους της ενώ η περιπέτεια που θα ζήσει στα στενά της πόλης θα βάλει τα πράγματα σε μια σωστή σειρά και θα της δώσει τη λύση σε πολλά από τα προβλήματά της.

Πάνος Τουρλής