Πίκο και Λόλα: Να προσέχεις

της Λίνας Σωτηροπούλου

Ο Πίκο αρρωσταίνει από μια ελαφριά ίωση και ζητάει από τη Λόλα να κάτσει σπίτι και να προσέχει. Εκείνη όμως δε θέλει να χάσει την ευκαιρία για παιχνίδι και βόλτα έξω και τον παρακούει. Να, όμως, που εμφανίζεται ο γιατρός και τότε…

Ο Πίκο και η Λόλα είναι μια πανέξυπνη σειρά βιβλίων που αισίως έφτασε στον 13ο τίτλο της! Απλές προτασούλες, ομοιοκαταληξίες και μεγάλα, ζωηρά χρώματα και σχέδια δημιουργούν την ιδανική συντροφιά για παιδιά από 2 ετών και πάνω. Η Λίνα Σωτηροπούλου έχει γράψει για πολλά θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολύ μικρών αναγνωστών και τώρα, την εποχή της πανδημίας, στρέφεται στη σημασία της υγείας και της υγιεινής. Αποφεύγει τις βαρύγδουπες και φοβιστικές λέξεις (ασθένεια, πανδημία κλπ.) κι επικεντρώνεται σε απλά στοιχεία της καθημερινότητας. Μια ίωση πάντα θα μας χτυπάει την πόρτα, όσο κι αν προσέχουμε, επομένως, τι καλύτερο (λέμε τώρα) από το να αρρωστήσει ένας ήρωας που έχουν αγαπήσει οι μικροί αναγνώστες κι έτσι να εντείνουν την προσοχή τους στις οδηγίες καθαριότητας; Το παραμύθι φυσικά διαβάζεται παρέα μ’ έναν μεγαλύτερο κι έτσι δίνει πολλές αφορμές για εποικοδομητικές συζητήσεις πάνω στα μέτρα προφύλαξης από κάθε πιθανή ασθένεια και πώς μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει στοιχειώδεις οδηγίες υγιεινής, αλλιώς θα την πάθει σαν τη Λόλα!

Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι η ιδανική για τόσο μικρό ηλικιακό κοινό, με άφθονες λεπτομέρειες από το σπίτι της Λόλας και του Πίκο, με αφαιρετικότητα που επικεντρώνεται στο αντικείμενο της εκάστοτε σελίδας (φάρμακο, τρόφιμα, γιατρός κλπ.) και χειρόγραφα σημειώματα. Δε διστάζει μάλιστα να απεικονίσει σε φόντο ή συμπληρωματικά κάποιες παιδικές καρικατούρες που δίνουν μια διαφορετική προοπτική και ταυτόχρονα αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας.

Ο Πίκο και η Λόλα σου ζητούν να προσέχεις. Θα τους ακούσεις ή θα στερηθείς το παιχνίδι και τη βόλτα με τους φίλους σου;

Πάνος Τουρλής