21 ήρωες του 1821

των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

Ποιος είναι το «Λιοντάρι της Γραβιάς»; Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Αθανάσιου Διάκου; Ποιος υπήρξε ο διασημότερος μπουρλοτιέρης και ταυτόχρονα πρωθυπουργός της Ελλάδας; Ποιος ήταν νόθος γιος μιας καλόγριας; Ποιος φυλακίστηκε στο Ναύπλιο, καταδικασμένος σε θάνατο; Ποιος συμμετείχε στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 που ανάγκασε τον βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα; Αυτές και πολλές ερωτήσεις βρίσκουν απάντηση σε αυτό το υπέροχο βιβλίο.

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης γράφουν με αγάπη και ιστορική ευθύνη για 21 σημαντικά πρόσωπα του 1821, που έζησαν και έδρασαν από την Επανάσταση ως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. «Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, για να μπορέσουμε να βαδίσουμε με ασφάλεια στο μέλλον και να τιμήσουμε τη θυσία όσων μόχθησαν για να δημιουργηθεί το κράτος μας», γράφουν χαρακτηριστικά. Διάλεξαν μόνο 21 προσωπικότητες ώστε να περιορίσουν το εύρος των ιστορικών προσώπων και τον αριθμό των γεγονότων και να μην πλατειάσουν εις βάρος της ιστορικής αλήθειας.

Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Μιαούλης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Μάρκος Μπότσαρης, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Κίτσος Τζαβέλας, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Πανουργιάς, Εμμανουήλ Παπάς, Δημήτριος Πλαπούτας, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Δημήτριος Παπανικολής, Γεωργάκης Ολύμπιος, η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, καθώς και οι Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης συγκροτούν μια συναρπαστική πινακοθήκη προσωπικοτήτων. Το κάθε βιογραφικό είναι χωρισμένο σε ενότητες: Λίγα λόγια, Αξίζει να αναφερθεί, Μια ιστορία, Ταυτότητα και Ήξερες ότι, έτσι τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν ό,τι θέλουν και με όποια σειρά θέλουν. Τα κείμενα είναι ευσύνοπτα, με απλό και ταυτόχρονα πλούσιο λεξιλόγιο ενώ οι πληροφορίες που δίνονται σίγουρα θα παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους για περαιτέρω έρευνα, κάνοντας έτσι την Ελληνική Επανάσταση κτήμα όλων.

Οι οπλαρχηγοί εικονογραφούνται ιδανικά από τον Δημήτρη Ευστρατιάδη που τους αποτυπώνει με σεβασμό και λεπτομέρεια, χωρίς να ξεφεύγει όμως από την τέχνη της καρικατούρας («σκίτσο με κωμική παραμόρφωση»). Ο καλλιτέχνης έχει διαλέξει ζωηρά χρώματα κι έχει βασιστεί στις πιο γνωστές απεικονίσεις τους ώστε να δημιουργήσει το δικό του, αξιόλογο και όμορφο, πάνθεον που θα τραβήξει το βλέμμα των παιδιών ενώ οι λεπτομέρειες της ενδυμασίας και του οπλισμού μπορούν να εκκινήσουν νέο γύρο ερωτήσεων και έρευνας.

Οι «Ήρωες του 1821» είναι ο ιδανικός οδηγός για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τους ανθρώπους εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας είτε με τα όπλα είτε με το μυαλό και τη διπλωματία. Μικρά και τεκμηριωμένα κείμενα, ζωηρή εικονογράφηση, σεβασμός απέναντι στην Ιστορία είναι μερικά μόνο από τα θετικά γνωρίσματα του βιβλίου.

Πάνος Τουρλής