1ο Βραβείο Ποίησης στον Πέτρο Κασιμάτη στην Αργεντινή

kasimatis

Το πρώτο διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμει η Ένωση Συγγραφέων της Αργεντινής στην Ελλάδα και στον Πέτρο Κασιμάτη,  για το ποιητικό του έργο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη». Ο μεγάλος διεθνής  διαγωνισμός είχε τίτλο: «Ο Ελληνισμός και ο Μέγας Αλέξανδρος» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική πολιτιστική οργάνωση,  «Νόστος».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 200 έργα (διηγήματα -  ποιητικά) στην  Ελληνική και την Ισπανική γλώσσα δημιουργών από την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Κύπρο, την Ιταλία,  τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, καθώς  και την Ισπανία.

Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του  Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της  Ελλάδος στην Αργεντινή. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν συγγραφείς από το  διοικητικό συμβούλιο  της Ένωσης Λογοτεχνών Αργεντινής, όπως είναι  ο δρ. Αντόνιο Λας Έρας και η πρόεδρος της πολιτιστικής  οργάνωσης «Νόστος» δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.

Ο Πέτρος Κασιμάτης πήρε το Α΄ Βραβείο Ποίησης με το έργο του,  «Σαμαρκάνδη, στο Αρχαίο Αστεροσκοπείο» και τιμήθηκε με έπαινο για το πόνημα  «Κι αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι».

Τα δύο έργα μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη,  Παναγιώτη Καρούσο και θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή στο Μπουένος  Άιρες, καθώς  και στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι έργα του Πέτρου Κασιμάτη από το βιβλίο του με τίτλο « Ποτάμι στο Χρώμα της Τίγρης»  έχει προσεγγίσει μουσικά ο μεγάλος συνθέτης, Γιάννης Μαρκόπουλος.

Η απονομή του βραβείου του διεθνούς διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα.  Η απονομή  στην πρωτεύουσα της Αργεντινής θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης.