Το μαγικό κλειδί

της Λίνας Μουσιώνη

Ένα κοριτσάκι είναι κλειδωμένο σ’ ένα δωμάτιο και προσπαθεί να βρει τρόπους να ανοίξει την πόρτα που έχει μπροστά της. Δοκιμάζει διάφορα αντικείμενα πρώτα και αντικείμενα στη συνέχεια. Τελικά πώς θ’ ανοίξει αυτή η πόρτα; Μήπως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος; Κι αν ναι, πώς θα τον βρει η μικρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας;

Το παραμύθι θα βοηθήσει τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τον καλύτερο τρόπο για να ανοίξουν την πόρτα της καρδιάς τους. Όπως και η ηρωίδα, έτσι κι αυτά μπορούν να παίξουν με διάφορα αντικείμενα και να πουν διάφορες λέξεις που ίσως κάποια από αυτά να φέρουν την πολυπόθητη ελευθερία και να βγουν απ’ το δωμάτιο. Η ιστορία της κυρίας Λίνας Μουσιώνη έχει πλούσιο λεξιλόγιο και καταφέρνει να επιλέξει αντικείμενα και καταστάσεις που θα διασκεδάσουν και ταυτόχρονα θα προβληματίσουν τα παιδιά, γιατί ό,τι λέει το κοριτσάκι γίνεται κιόλας (αν πει «σεντόνια» θα χαθεί σε μια φρεσκοπλυμένη μπουγάδα, αν πει «σύννεφο» θα πετάξει ως το ταβάνι κλπ.).

Η εικονογράφηση της κυρίας Κατερίνας Βερούτσου καταφέρνει να αναπλάσει χιλιάδες φορές τον κλειστό και στενό χώρο ενός δωματίου χωρίς να προκαλέσει πλήξη ή επανάληψη. Αρμονική σύζευξη του ρεαλισμού (κλειδωμένο δωμάτιο) και της φαντασίας (διάφορα ευτράπελα και κωμικοτραγικά γεγονότα), με ωραίες λεπτομέρειες που θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα τα βοηθήσουν ν’ αναπτύξουν και τη δική τους φαντασία.

«Το μαγικό κλειδί» είναι μια λέξη ή ένα αντικείμενο που πρέπει να βρεθεί ώστε ν’ ανοίξει η πόρτα και συνεκδοχικά η ανοιχτή αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου. Είναι μια χαρούμενη και αινιγματική περιπέτεια, με ανατροπές και ευτράπελα.

Πάνος Τουρλής