Το 12ο θύμα

των James Patterson και Maxine Paetro

Στο «12ο θύμα», την πιο πρόσφατα μεταφρασμένη στα ελληνικά περιπέτεια της Γυναικείας Λέσχης Φόνων, υπάρχουν τέσσερις, ναι, τέσσερις υποθέσεις που επιζητούν λύση:

1) η Γιούκι Καστελάνο αναλαμβάνει μια υπόθεση κατά του Κιθ Χέρμαν, πρώην δικηγόρου, που του αφαιρέθηκε η άδεια μιας και πολλές φορές κατέφευγε στη μέθοδο του εκφοβισμού απέναντι σε μάρτυρες κατηγορίας πελατών του, ανάμεσά τους τα ειδεχθέστερα καθάρματα της πόλης. Ο Κιθ Χέρμαν κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου και τον διαμελισμό του πτώματός της που εντοπίστηκε ενώ ταυτόχρονα εικάζεται ότι συνέβαλε στην εξαφάνιση της ανήλικης κόρης του. Είναι όντως ένοχος ή αθώος και τι συνέπειες θα έχει η έκβαση της δίκης στην καριέρα της Γιούκι;

2) ο δόκτωρ Πέρι Τζαντ αποκαλύπτει στην αστυνομία πως βλέπει οράματα με δολοφονίες, τις οποίες περιγράφει σα να ήταν παρών, κάτι που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα: ό,τι περιγράφει ο Τζαντ, σύντομα διαπράττεται ακριβώς έτσι, με το ίδιο σκηνικό, τις ίδιες λεπτομέρειες. Ποιος και γιατί κρύβεται πίσω από αυτές τις δολοφονίες αθώων περαστικών, μιας και ο Τζαντ, που είναι υπό παρακολούθηση, είναι αθώος;

3) η σχεδιάστρια μόδας Φέι Φάρμερ δολοφονείται μέσα στο αμάξι της ενώ ύποπτος για τον θάνατό της θεωρείται ο αστέρας του φούτμπολ, Τζέφρι Κένεντι. Όλα καλά σχετικά ώσπου εξαφανίζεται το πτώμα της Φέι Φάρμερ, κάτι που στοιχίζει τη θέση της στην ιατροδικαστή Κλερ Γουόσμπερν! Ποιος το πήρε και γιατί; Ο αρραβωνιαστικός της νεκρής είναι αθώος ή ένοχος;

4) ο Ράντολφ Φις, ένας κτηνώδης και σατανικός δολοφόνος που είχε συνδεθεί με εννιά νεκρά ή εξαφανισμένα κορίτσια, όλα τους ακρωτηριασμένα μετά από φριχτά βασανιστήρια, που είχε πέσει σε κώμα μετά από συμπλοκή σε απόπειρά του να δραπετεύσει, επιτέλους συνέρχεται και ξεκινάνε μια σειρά από ανακρίσεις και άτυπες συνεργασίες για να παραδεχτεί τους φόνους και να δείξει πού έθαψε όσα πτώματα δε βρέθηκαν.

Έχοντας διαβάσει όλα τα βιβλία της σειράς ως τώρα κι έχοντας δεχτεί το μοτίβο των πολλαπλών υποθέσεων σε κάθε βιβλίο χωρίς ταυτόχρονη εμβάθυνση στους χαρακτήρες και τα περιστατικά, εδώ δυσκολεύτηκα αρκετά να το ολοκληρώσω, γιατί οι ετερόκλητες υποθέσεις έρχονταν η μία πίσω από την άλλη και η αφήγησή τους ήταν παράλληλη. Ειδικά από τη στιγμή που κάποιες από αυτές μπλέκονταν μεταξύ τους και ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας έπαιξε σημαντικό ρόλο ως κύριος ένοχος, σταμάτησα να επιζητώ λογικοφάνεια και απλώς αφέθηκα στην αφήγηση. Αγνόησα κάποια λάθη, όπως να είναι κάποιος σε ένα υπόγειο τούνελ κάτω από τη γη και να μιλάει στο κινητό με σήμα καμπάνα ή κάποιος άλλος να έχει απαγάγει ένα πρόσωπο που όταν αυτό ξανάρχεται στο φως ο απαγωγέας παραμένει στη θέση του, χωρίς να καταστρέψει το κρυφό δωμάτιο! Ακόμη χειρότερα, ο κύριος ένοχος στο τέλος του βιβλίου δραπετεύει, μόνο και μόνο για να τον αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο στο επόμενο βιβλίο της σειράς. Και δε φτάναν όλα αυτά, έχουμε την αγωνία της μάνας Λίνζι Μπόξερ για την υγεία του μωρού της, μιας και η κόρη της ανεβάζει αδικαιολόγητο πυρετό και μπαίνει σε μια περιπέτεια υγείας, αγωνίας και ξενυχτιού, μόνο και μόνο για να δοθεί ένα αστείο κατ’ εμέ φινάλε που υποτίθεται θα πρόσφερε λύτρωση στον αναγνώστη. Δυστυχώς, μου φάνηκε σχεδόν εκβιαστικό. Από την άλλη, η σχέση της Σίντι με τον Ριτς αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα!

Ειλικρινά, αν οι συγγραφείς κρατούσαν μια δυο υποθέσεις και ασχολούνταν μαζί τους σοβαρά θα έλεγα πως τα βιβλία τους είχαν αξιώσεις. Από τη στιγμή όμως που δοκίμασαν να γεμίσουν έτι περαιτέρω τη νέα ιστορία με τέσσερις ολόκληρες παράλληλες εξελίξεις, και μάλιστα κάποιες αλληλένδετες, το παιχνίδι χάθηκε οριστικά. Εύχομαι πραγματικά αυτό το πείραμα να μην ξαναδοκιμαστεί. Γιατί συνεχίζω να διαβάζω τη σειρά; Ναι, θα συνεχίσω σίγουρα στη 13η ακριβώς για να δω την κατάληξη της μονομαχίας με τον προαναφερθέντα εχθρό και για να ζήσω από κοντά κάθε γωνία και αξιοθέατο της πόλης του Σαν Φρανσίσκο.

Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου («12th of Never») αναφέρεται στο ομότιτλο τραγούδι του Τζόνι Μάθις και ως μεταφορική έκφραση σημαίνει: «κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί».

Πάνος Τουρλής