Η σκιά στο σπίτι

του Κωνσταντίνου Κέλλη

Η σκιά στο σπίτι θα καταστρέψει τις ζωές τους. Θα τους καλέσει κοντά της και θα τους κάνει δικούς της για πάντα. Θέλει να εκδικηθεί. Θέλει να πάρει πίσω το παιδί της και τον άντρα της, σκοτώνοντας όσους της μπαίνουν εμπόδιο. Ποια είναι; Τι συνέβη; Από πού πηγάζει το κακό; Τι θέλει στην πραγματικότητα η σκιά από αυτό το σπίτι και τους ενοίκους του; Ένα μεταφυσικό θρίλερ που με ανάγκασε σε αυτήν την ηλικία να κοιμάμαι με το φως αναμμένο για όσο καιρό το διάβαζα (και δε σκοπεύω να το σβήσω σύντομα!).

Από την περίληψη και τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με ένα φάντασμα που ζητά εκδίκηση και προκαλεί το κακό παντού γύρω του. Και πώς καταφέρνεις να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τις τρίχες του όρθιες για περίπου 550 πυκνογραμμένες σελίδες; Αυτό οφείλεται στον εξαιρετικό χειρισμό της ιστορίας του συγγραφέα και στον άρτια δομημένο σκελετό μιας πλοκής που δεν αφήνει κανένα κενό, ούτε χάσμα, αντίθετα, οι χαρακτήρες του εδώ και του επέκεινα μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι μίσους, εκδίκησης, οργής και αλόγιστης βίας με αρχή, μέση και αναπάντεχο τέλος. Γιατί πάντα στις ιστορίες οι καλοί νικούν και οι κακοί ηττώνται, μόνο που εδώ οι συνέπειες αυτής της ολοκλήρωσης είναι τω όντι μη αναμενόμενες.

Ένα ρημαγμένο αρχοντικό κείται δίπλα στη λίμνη Βόλβη και πολύ κοντά στο αντίστοιχο χωριό, ένα μεγάλο πέτρινο κτίσμα, με μαγευτικό κήπο και απεριόριστη θέα από τα παράθυρα. Μόνο που κανένα πετάμενο ή σερνάμενο ή εστώ βηματίζον πλάσμα δεν περνάει τη σκουριασμένη καγκελόπορτα. Όσο ήταν πανδοχείο, εκεί έκανε την πρόταση γάμου ο Τάσος στη Ναταλία, δεκαέξι χρόνια πριν. Μετά τον θάνατό της από ανεύρυσμα, ο Τάσος αποφασίζει να μείνει μόνιμα στο αρχοντικό Καρατζά μαζί με τα δύο τους παιδιά, τη δεκαπεντάχρονη Ελπίδα και τον κατά δέκα χρόνια περίπου μικρότερό της Δημήτρη. Τι σύμπτωση που το αρχοντικό πουλιόταν και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί! Χωρίς να το καταλάβει, ο Τάσος θα γίνει υποχείριο της σκιάς στο σπίτι, θα ενστερνιστεί τρόπους, αντιλήψεις και επιθυμίες σα να ήταν δικά του και η τύφλωση και κώφωσή του θα δημιουργήσουν τους πρώτους τριγμούς στη ζωή της οικογένειάς του.

Τα παιδιά του Τάσου, η Ελπίδα και ο Δημήτρης, στην αρχή μαγεύονται από το σπίτι, σύντομα όμως, ειδικά η Ελπίδα, νιώθει ανεπιθύμητη ενώ αρχίζει να ερωτεύεται τον γοητευτικό αστυνομικό διοικητή της περιοχής που εμφανίζεται υπερβολικά συχνά στην οικία τους. Τι μυστικό κρύβει ο γυμνασμένος αυτός άντρας; Γιατί θέλει να βοηθήσει; Τι ξέρει; Ταυτόχρονα, η Αντωνία, κολλητή φίλη της Ναταλίας και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των πρωταγωνιστών, καταλαβαίνει πως σύντομα ένα χάρισμα από το οποίο προσπαθούσε να απαλλαγεί θα της φανεί ξανά χρήσιμο. Τι βλέπει και τι νιώθει; Θα καταφέρει να βοηθήσει ουσιαστικά τη δύσκολη κατάσταση στο στοιχειωμένο σπίτι; Με ποιον παίζει ο Δημητράκης; Σε ποιον ανήκουν τα βήματα; Πώς ξέρει τι θέλει η μητέρα του από εκείνον;

Μέσα σε όλο αυτό το κλειστοφοβικό, ανατριχιαστικό περιβάλλον, καταφέρνει ο κύριος Κέλλης να χτίσει και να γκρεμίσει ανθρώπινους δεσμούς και σχέσεις με λογικοφανείς αιτίες και φυσικά άφθονη αγωνία και εκπλήξεις. Επιπλέον, συγκινήθηκα ιδιαίτερα που μέσα σε όλα αυτά τα ανεξήγητα και φρικιαστικά γεγονότα παρεισέφρησε και ένας υπέροχος, δυνατός έρωτας, τόσο μα τόσο αλλιώτικος από τους συνηθισμένους. Με κέρδισε η διαφορετικότητά του, με σαγήνευσε η δύναμή του, με έκανε να δακρύσω η κατάληξή του. Χωρίς υπερβολή, χωρίς περιττολογίες, ήταν απόλυτα εντεταγμένος στην υπόλοιπη ιστορία και η ολοκλήρωσή του ήταν από τα δυνατότερα σημεία του βιβλίου.

«Η σκιά στο σπίτι» είναι ένα ανατριχιαστικό θρίλερ, που με έκανε να θυμηθώ την εξίσου νοσηρή και ανατρεπτική ατμόσφαιρα του «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλλεϋ και με ανάγκασε να ξαγρυπνήσω για να το τελειώσω (αυτή είναι η επίσημη εκδοχή!). Εξαιρετικά καλογραμμένο, με όλες τις λέξεις και τις προτάσεις να κλείνουν όλο και περισσότερο τον αναγνώστη στον κήπο και στο σπίτι, χωρίς ελπίδα διαφυγής και μια ιστορία που παίρνει τρομακτικές και μεταφυσικές διαστάσεις, κάνοντάς με να αναρωτηθώ πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η ανατριχίλα. Όχι τίποτε άλλο αλλά για πρώτη φορά κατάλαβα τη δύναμη των λέξεων, μιας και ένιωθα σα να βλέπω και να ζω τρισδιάστατα την ιστορία σα σε ταινία στο σινεμά. Όλη η ατμόσφαιρα, οι εναλλαγές σκηνών, τα συναισθήματα, απλωμένα σε λέξεις και παραγράφους, γεμάτα δύναμη και παραστατικότητα. Και το φινάλε του μυθιστορήματος ήταν εξαιρετικό, διακριτικό, καλοδουλεμένο και απολύτως ρεαλιστικό. «Η σκιά στο πσίτι» είναι ένα δυνατό, στιβαρό και απαιτητικό μεταφυσικό θρίλερ που το αγάπησα από τις πρώτες σελίδες.

Πάνος Τουρλής