Το στοιχειωμένο σπίτι

της Αργυρώς Μουντάκη

Ο Παναγιώτης μετακομίζει με τους γονείς του στον Βόλο και εγγράφεται στην Α΄ Γυμνασίου. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες ώσπου να ορθοποδήσουν στη νέα πόλη (η μαμά είναι έγκυος, ο μπαμπάς νεοπροσληφθείς) το παιδί αρχίζει να γνωρίζει την πόλη και τους συμμαθητές του. Σύντομα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιπέτειας με αφορμή ένα στοιχειωμένο σπίτι και δημιουργεί τις πρώτες του φιλίες. «Το στοιχειωμένο σπίτι» είναι μια τρυφερή ιστορία με ένα καλά κρυμμένο μυστικό από το παρελθόν.

Άλλο ένα συναρπαστικό βιβλίο από την αγαπημένη σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Ταξίδια στην Ελλάδα» που με ταξίδεψε στην πόλη του Βόλου από την αρχαιότητα ως τη σημερινή εποχή. Αργοναυτική εκστρατεία, Κένταυροι, η συμβολή της πόλης στην Ελληνική Επανάσταση, οι αφίξεις των προσφύγων το 1922, η Κατοχή και τα βασανιστήρια στην Κίτρινη Αποθήκη, οι σεισμοί του 1954 και οι πλημμύρες του 1955, η τραγική ιστορία της οικογένειας Ματσάγγου (της οποίας το αρχοντικό κατεδαφίστηκε πρόσφατα) και πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα γεγονότα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της σημαντικής πόλης παρατίθενται σε αυτό το βιβλίο και πλαισιώνουν την ιστορία μιας προσφυγοπούλας που ζει ακόμη και είναι γεμάτη αναμνήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφέας έβαλε πολλά πρόσωπα στο μυθιστόρημα και πάμπολλες πληροφορίες εις βάρος της δράσης. Παρ’ όλο που η γραφή είναι εύληπτη και στρωτή, παρ’ όλο που τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία είναι άφθονα και δοσμένα με πρωτότυπο, οικείο τρόπο (projects από τη δασκάλα, αφήγηση από υπερήλικη αυτόπτη μάρτυρα) ήταν σα να διάβαζα έναν πολύ καλό και ενημερωμένο οδηγό που με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα και ν’ αγαπήσω περισσότερο την πόλη. Ευτυχώς, σε περίπτωση που κάποια παιδιά κουραστούν σύντομα από αυτές τις λεπτομέρειες, υπάρχει παράθεση ηλεκτρονικών πηγών στο τέλος του βιβλίου. Αυτή θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στην περιπέτεια που διαβάζουν, ψάχνοντας κείμενα και φωτογραφίες στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια της ενδεικτικής βιβλιογραφίας που παρατίθεται.

Αίσθηση μου προκάλεσε η ιστορία της οικογένειας Ματσάγγου που ήταν τόσο σημαντική για την ιστορία της περιοχής αλλά και της καπνοβιομηχανίας γενικότερα και χτυπήθηκε τόσο άδοξα μετά τον πόλεμο από τη μοίρα. Επίσης δε γνώριζα για τις θανατηφόρες πλημμύρες ένα χρόνο μετά τους σεισμούς που ισοπέδωσαν μεταξύ άλλων και τα Επτάνησα. Και η συγγραφέας έχει κι άλλα μικρά και μεγάλα γεγονότα που δεν ήξερα κι ίσως σε άλλο βιβλίο να με κούραζαν ή να τα βαριόμουν. Εδώ όμως ξεδιπλώνεται ένα ογκώδες σύνολο καταστάσεων και αλλαγών που συγκροτούν το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας που με έμαθε πάμπολλα πράγματα!

Με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα ότι η κυρία Μουντάκη αφήνει στο τέλος κάτι εκκρεμότητες ανοιχτές για να συνεχίσει με ένα καινούργιο βιβλίο, κάτι που με γέμισε προσμονή, γιατί το στυλ της και η αγάπη που δείχνει στον τρόπο μάθησης ήταν τα καλύτερα εχέγγυα για να βγει ένα πολύ καλό μυθιστόρημα για παιδιά από 9 χρόνων και πάνω. Το βιβλίο το συνιστώ για μικρούς αναγνώστες που θέλουν να διαβάζουν βιβλία δράσης και γνώσεων ταυτόχρονα.

Πάνος Τουρλής