Το μαύρο Αλγέρι

του Maurice Attia

Ένα ανατρεπτικό, ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται από το 1954 έως το 1962, χρόνια κρίσιμα για την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Πάκο Μαρτίνεθ, γεννηθείς στη Βαρκελώνη, γιος αναρχικού που δολοφονήθηκε το 1937 από κομμουνιστές, και ο Μωρίς Σουκρούν, επίσης επιθεωρητής της αστυνομίας, αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση της διπλής δολοφονίας ενός ζευγαριού που βρέθηκε σε παραλία του Αλγερίου. Χρόνια δύσκολα, αιματηρά, φιλύποπτα.

Με εναλλακτική αφήγηση μεταξύ των πρωταγωνιστών, εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια νουάρ ιστορία, γεμάτη προδοσία, έρωτα, πόνο και φιλοδοξίες. Άψογος χειρισμός της πλοκής και καταπληκτικό ιστορικό υπόβαθρο, με υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία του Αλγερίου, καθόλου κουραστικό όμως για όποιον αφοσιωθεί σε αυτό το βιβλίο. Θα συνιστούσα ο αναγνώστης να ξεκινήσει από το ιστορικό επίμετρο που υπάρχει στο τέλος, το οποίο περιγράφει συνοπτικά και τεκμηριωμένα τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τις εξελίξεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Θα έιναι ένα καλό βοήθημα για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας.

Αλγερινοί μουσουλμάνοι και Γάλλοι άποικοι, ανταρτοπόλεμος, επτάμιση χρόνια με χιλιάδες νεκρούς, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Αλγερίας και γαλλικός στρατός, σχέδια και ελπίδες. Γαλλία και Αλγερία, δυο χώρες που τις χωρίζουν πολλά περισσότερα από τα νερά της Μεσογείου. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Πάκο με την άρρωστη γιαγιά του, αντιμέτωπος με τη σκληρή πλευρά του αγώνα για την ανεξαρτησία και τη σκληρότητα και την κρυψίνοια επικίνδυνων ανθρώπων. Ο Πάκο που αγωνίζεται να ζήσει με την Ιρέν μια ήρεμη και αξιοπρεπή ζωή, κι ας σφυρίζουν γύρω τους οι βόμβες και ας εκρήγνυνται αυτοκίνητα και μαγαζιά. Παράλληλα με την εξιχνίαση του διπλού φονικού, υπάρχει περιθώριο και για κοινωνικά μηνύματα και σχολιασμό των αθώων ανθρώπων που σφαγιάζονται στο όνομα της ανεξαρτησίας και των Γάλλων κατοίκων που παραπαίουν ανάμεσα σε δυο ταυτότητες: Γάλλοι ή Αλγερινοί;

Το μυθιστόρημα είναι το πρώτο της τριλογίας με ήρωα τον Πάκο Μαρτίνεθ και ανυπομονώ να διαβάσω και τα επόμενα.

Πάνος Τουρλής