10η επέτειος

των James Patterson και Maxine Paetro

Στο 10ο βιβλίο της σειράς της Γυναικείας Λέσχης Φόνων, που διαδραματίζεται ούτε μήνα μετά το προηγούμενο βιβλίο, έχουμε πολλές ιστορίες, γεμάτες ανατροπές και ικανοποιητικά φινάλε ενώ οι συγγραφείς δίνουν λίγο παραπάνω χώρο και σε άλλα μέλη της συντροφιάς να πρωταγωνιστήσουν στο βιβλίο. Έχουμε λοιπόν μια έφηβη κοπέλα που το μωρό της έχει εξαφανιστεί ενώ σταδιακά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κι άλλες κοπέλες αναίσθητες, θύματα βιασμού όλες τους, η Γιούκι Καστελάνο δικάζει μια υπόθεση πιστεύοντας στην ενοχή της κατηγορουμένης και τέλος ξεθάβεται λιθαράκι λιθαράκι μια υπόθεση εμπορίας βρεφών.

Ομολογώ πως η «10η επέτειος» ήταν αρκετά καλύτερη από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, μιας και περιγράφει ενδιαφέρουσες υποθέσεις, έχει σασπένς και γρήγορους ρυθμούς ενώ τα κίνητρα και οι ένοχοι δε χρήζουν βαθύτερης ψυχολογικής ανάλυσης, μιας και πρωτεύει το στοιχείο της έκπληξης και η αγωνία, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ειλικρινά, αν δε μας αποκαλύπτουν οι συγγραφείς από την αρχή τον ένοχο και δεν περιγράφουν απλώς το ανθρωποκυνηγητό μέχρι να συλληφθεί αυτός, χειρίζονται πολύ καλύτερα την ιστορία. Έτσι κι εδώ, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται στην αρχή και οι επιμέρους ιστορίες κορυφώνονται θεαματικά, μέσα από μια σειρά εκπλήξεων και αναπάντεχων ανατροπών! Η υπόθεση εμπορίας βρεφών ήταν πολύ καλά κρυμμένη και έχει την καλύτερη σκηνή δράσης, ήταν πραγματικά σα να έβλεπα ταινία. Ο βιαστής που παρενοχλεί σεξουαλικά τα θύματά του ναρκώνοντάς τα αποκαλύφθηκε με έξυπνο και ευρηματικό, μα πάνω απ’ όλα αληθοφανέστατα τυχαίο τρόπο, που δε με δυσαρέστησε καθόλου! Τέλος, η πολύκροτη δίκη που ανέλαβε η Γιούκι ήταν η πιο ενδιαφέρουσα απ’ όλες, γιατί είχε σωστό χειρισμό της αλήθειας, καλά κρυμμένα μυστικά και με συγκίνησε τολμώ να πω. Είχε απανωτές αποκαλύψεις που έστρεφαν την πορεία της ιστορίας πότε εδώ και πότε εκεί. Κακοδικία, μάρτυρες που δεν ξέρει η Γιούκι, θεατρινισμοί στην εκδίκαση, πολύ καλοστημένη ιστορία!

Ως προς τις πρωταγωνίστριες, η Λίνζι ζει τις δυσκολίες ενός γάμου, ειδικά ως προς το γεγονός ότι η δουλειά της της τρώει πολύ χρόνο και από θέμα ωρών και από θέμα σκέψεων, αλλά αυτό πρέπει να μάθει να το χειρίζεται σωστά γιατί πλέον συγκατοικεί με έναν άνθρωπο που την αγαπά και τη νοιάζεται. Θα καταφέρει να τα εξισορροπήσει σωστά; Η Σίντι χώνει τη μύτη της μετά από καιρό εντονότερα σε μια υπόθεση που χειρίζεται η Λίνζι, στρέφοντας την οργή του βιαστή πάνω της. Η Γιούκι, που έχει σε κάθε βιβλίο και νέο ερωτικό σύντροφο, μάλλον καταστάλαξε στον προϊστάμενο της Λίνζι! Και το βιβλίο ολοκληρώνεται με την επέτειο φιλίας δέκα χρόνων της Λίνζι και της Κλερ. Παρ’ όλο που η Λίνζι εμπλεκεται στην εκδίκαση της υπόθεσης, η Γιούκι καταφέρνει να το χειριστεί με ψυχραιμία και κυρίως αντικειμενικότητα.

Πάνος Τουρλής