Σχολική παράσταση

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Επανέκδοση του βιβλίου που κυκλοφόρησε από την Εστία το 2000. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει ωραία, απλά, κατανοητά και ασχολείται με ένα θέμα που δεν παύει να είναι καίριο ακόμη και σήμερα που το κύμα της μετανάστευσης πάλι κορυφώνεται.

Ο Γιώργος πάει στη Β΄ Γυμνασίου σ\' ένα γερμανικό σχολείο. Οι γονείς του εργάτες. Ο ίδιος νιώθει πελαγωμένος με το νέο σχολείο, τους νέους συμμαθητές, τους νέους καθηγητές. Στην τάξη έχουμε μια μικρο-κοινωνία: τους νταήδες, τους ναζιστές, τα \"φυτά\", τους σωματικά ανάπηρους που γίνονται στόχος κακών σχολίων κλπ. Ο Γιώργος δημιουργεί φιλίες και έχθρες, γνωρίζει τον εαυτό του και τη χώρα που τον φιλοξενεί με τη βοήθεια των συμμαθητών του. Του αρέσει να ξεφεύγει από τη ρουτίνα του διαβάσματος με καλή παρέα στο κοντινό δάσος, όπου ζει ένας ηλικιωμένος, κουρασμένος από τη μοντέρνα ζωή.

Όλα ανατρέπονται όταν το σχολείο ετοιμάζεται να ανεβάσει θεατρική παράσταση για τη ζωή του Ιησού και τον ρόλο του Χριστού τον αναθέτουν στον Γιώργο! Εκεί πλέον το μίσος και η ταξική αντιπαλότητα υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού κι αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του. Μια έκπληξη και μια ανατροπή θα φέρουν τα πάνω κάτω.

Στο βιβλίο αυτό διακρίνουμε πολλά γνώριμα χαρακτηριστικά του συγγραφέα και τις πολύ σοβαρές προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τους έφηβους αναγνώστες. Μετά από αυτό το βιβλίο η συγγραφική πορεία είναι ανοδική, με κορυφαία τα βιβλία Στη διαπασών, Χνότα στο τζάμι και Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Εδώ έχουμε να απολαύσουμε τη γλώσσα, τη γραφή, την πλοκή, όλα πολύ απλά δοσμένα αλλά καίρια, υπολογισμένα σωστά και διαχρονικά. Όσοι αγαπήσατε το έργο του συγγραφέα, διαβάστε το πρώτο του κείμενο και όσοι δεν τον γνωρίσατε ξεκινήστε από αυτό το βιβλίο!

Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι η σωρεία τυπογραφικών και ορθογραφικών λαθών που υπάρχουν στο βιβλίο, κάτι που δείχνει έλλειψη επιμέλειας και φροντίδας από τον Καστανιώτη, έναν σοβαρό και έγκυρο κατά τα άλλα εκδοτικό οίκο, που ειλικρινά έχω μείνει άφωνος με το αποτέλεσμα.

Πάνος Τουρλής