Όταν μιλούν οι άνεμοι

της Αίγλης Ζωγράφου - Σιμαλαρίδου

Ομολογώ ότι πρώτη φορά διαβάζω ταξιδιωτικές εντυπώσεις και μάλλον θα γίνω φανατικός αναγνώστης τους, ειδικά αν βρω κανένα τόσο καλογραμμένο και γλαφυρό βιβλίο.

Η συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο αυτό τρία ταξίδια που έκανε από την Κωνσταντινούπολη: Προύσα-Δαρδανέλια-Τροία, Πόντος, Μικρά Ασία. Όπως υποστηρίζει η ίδια: \"28 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι εντυπώσεις αυτές γράφτηκαν σε πιο περιορισμένη κλίμακα στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Πόλης \"Απογευματινή\". Σήμερα ξαναπαίρνουν θέση σαν συμπλήρωμα μαζί με άλλες διαδρομές που είχα την ευκαιρία να κάνω κατά περιόδους, όταν τα πόδια ήταν φτερά, με τη σκέψη πως ίσως μπορέσω να μεταδώσω στον φίλο αναγνώστη τη συγκίνηση που δέχεται καποιος όταν γύρω του μιλούν οι άνεμοι καθώς το πέλμα του βαδίζει πάνω στα χώματα εκείνα που τα είπανε αλησμόνητες πατρίδες!\" (σελ. 88).

Η συγγραφέας γράφει με πάρα πολύ ωραίο, λυρικότατο τρόπο. Θαυμάζω τη μνήμη της γιατί σίγουρα δεν μπορείς να γράψεις \"λογοτεχνικά\" την ίδια στιγμή που ταξιδεύεις. Αλλά ακόμη και σημειώσεις να κρατούσες πρέπει να θυμάσαι πολλά πράγματα για να γράφεις έτσι. Με ταξίδεψε, το ομολογώ και ζήλεψα όταν διάβαζα αυτά τα κείμενα, όταν έβλεπα τις φωτογραφίες, ακόμη και τα σκίτσα της συγγραφέως (πολύ καλό χέρι!). Καππαδοκία θέλω να πάω και το ταξίδι της συγγραφέως με έσπρωξε λίίίγο παραπάνω στην επιυθυμία μου αυτήν.

Αν θέλετε να διαβάσετε κάποια πράγματα εισαγωγικά για τα ανωτέρω σημεία της Τουρκίας και δεν θέλετε ανούσιες και βαρετές πληροφορίες και παράθεση ονομάτων και χρονολογιών για ξεκινήστε από αυτό το βιβλίο! Μαζί με κάποια ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία θα βρείτε τις λέξεις να παίζουν σε αέναο παιχνίδι γέλιου και χαράς, θα διαβάσετε κείμενα λυρικότατα, περιγραφικόταταα, άκρως λογοτεχνικά! Μπράβο στη συγγραφέα και στην πένα της!

Πάνος Τουρλής