Όταν κλαίνε τ΄ αστέρια

της Νικόλ - Άννα Μανιάτη

Τη δεκαετια του 1950 η τσιγγάνα Αλιόνα έρχεται με τη φυλή της στην Ελλάδα από τη Ρουμανία. Ο Ελληνο-Αμερικανός επιχειρηματίας Στηβ Ηλιάδης έρχεται στην Αθήνα για να σώσει τον αδελφό του από μια ασθένεια που τον βασανίζει. Ο αδελφός του πεθαίνει και με τη σύμφωνη γνώμη της μητέρας του παιδιού ο Στηβ παίρνει τον γιο του αδερφού του στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον. Πριν φύγει όμως συναντά τυχαία την Αλιόνα και...και...κλπ.

Ενώ ο Στηβ μεγαλώνει, μορφώνει και σπουδάζει μαζί με τη γυναίκα του (άτεκνοι και οι δυο) το παιδί, η Αλιόνα, που μένει έγκυος (μωρέ μπράβο) το σκάει από τη φυλή της, σίγουρη ότι πλέον θα είναι δακτυλοδεικτούμενη (άντε καλέ, μυθεύματα). Μετά από περιπέτειες και περιπλανήσεις θα βρει καταφύγιο σε έναν χήρο μεσήλικα μεγαλοκτηματία που την περιμαζεύει και τη φροντίζει με τη βοήθεια της μαίας του χωριού (άπαπα δεν την επιθυμεί σαρκικώς, σας περικαλώ, τι πράματα είναι τούτα). Μετά από είκοσι και πάνω χρόνια η Φαίδρα είναι πια μια ώριμη κοπέλα και φυσικά όμορφη. Τα κτήματα έχουν μεγαλώσει, έχουν καρπίσει, ο επιστάτης είναι πανάξιος και τα λεφτά αβγαταίνουν. Η Φαίδρα γνωρίζει νεαρό, νυμφεύονται αλλά πεθαίνει στη γέννα κι έξαλλος ο πατέρας εγκαταλείπει την κόρη του (συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών)!

Η Αλιόνα, σύζυγος πλέον του κτηματία (λευκός γάμος για να την προστατεύσει από τα κοράκια σαν πεθάνει και για να έχει σοβαρότερο έρεισμα στα κληρονομικά η Αλιόνα) δεν μεγαλώνει σωστά την εγγονή της, Κασσάνδρα, γιατί έχουν αυξηθεί οι ευθύνες των κτημάτων. Η Κασσάνδρα γίνεται ένα κακό, δύστροπο, κακομαθημένο κοράσιον (βλέπε Ξένια στο σήριαλ Η ζωή της άλλης) το οποίο επιπλέον έχει κληρονομήσει μεταφυσικές ιδιότητες της φυλής της γιαγιάς της, ήτοι μεταφέρει τηλεπαθητικά τη σκέψη της σε άλλους! Η Αλιόνα κάποια στιγμή της λέει την αληθεια για τον παππού της και τη μεγάλη περιουσία του στην Αμερική και η Κασσάνδρα βάζει πλώρη να αποκτήσει αυτήν την περιουσία, αλλάζοντας αυτό που γράφουν για κείνη τ\' άστρα (κι όλο κλαίνε τα αστεράκια...).

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος, ανηψιός και πλέον υιοθετημένος γιος του Στηβ, μεγαλώνει, σπουδάζει οικονομικά και εξαπλώνει τον οικονομικό κολοσσό του θείου του. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, φαστ-φουντ, χαμός! Ο Γιώργος αποκτά γιο, τον Στέφανο, ο οποίος σπουδάζει νομικά και επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις. Ε, αυτόν τον Στέφανο τον βάζει στο μάτι η Κασσάνδρα γιατί θέλει την περιουσία του παππού της.

Ο απόγονος Στέφανος (οι παππούδες σκοτώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους, όπου είχαν ένα επαγγελματικό ραντεβού) εγκαθίσταται στην Ελλάδα και παντρεύεται τη Δάφνη, την οποία η Κασσάνδρα πλευρίζει για να γνωρίσει τον Στέφανο. Με τη σκέψη της βάζει τον Στέφανο να κάνει πρόστυχα πράγματα στη γυναίκα του και αυτό το γεγονός, μαζί με το θάνατο του παιδιού τους σε τροχαίο, χωρίζει το ζευγάρι. Ε η Κασσάνδρα του την πέφτει, του γίνεται απαραίτητη επαγγελματικα κι ερωτικά και βλέπει τα όνειρά της να γίνονται πραγματικότητα.

Και φτάνουμε στην κορύφωση: νταν νταν νταν! Με τη σκέψη της τον σπρώχνει σε γκρεμό για να σκοτωθεί αλλά η καρδιά της, σε μια τρελή έκρηξη πάθους και αλήθειας, παλεύει με το μυαλό και την πείθει ότι κατά βάθος τον αγαπάει! Έτσι τον αρπάζει στην αγκαλιά της και τον σώζει, βαθιά ερωτευμένη μαζί του! (τι λε ρε παιδί μου, τέτοιο πάθος!)

Όταν κλαίνε τ\' αστέρια ή μάλλον όταν κλαίει ο αναγνώστης τα λεφτά του. Από έναν εκδοτικό οίκο που μας χάρισε μια Ιζαμπέλ Αλιέντε, μια Σουζάνα Ταμάρο, έναν Μπουσκάλια, μια Ρόζαμουντ Πίλτσερ. Τι να πω, μάλλον το συγκεκριμένο βιβλίο επιλέχτηκε κατά την καλοκαιρινή άδεια του υπευθύνου των εκδόσεων.

Πάνος Τουρλής