Ψάξε... δε θα το βρεις (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #4)

του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα!

Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς, «Ψάξε… δε θα το βρεις», ο Στέλιος πηγαίνει στο εμπορικό κέντρο με τη μαμά (επιτέλους, επέστρεψε!) και τον αδελφό του, μόνο και μόνο για να παραστούν σε μια κλοπή, την οποία ο Στέλιος θα προσπαθήσει να λύσει! Ποια είναι τα αγαπημένα μαγαζιά του Στέλιου και του Ιάσονα; Γιατί φοβούνται τα ρομπότ τον μικρό αδελφό του ντετέκτιβ μας; Ποιος είναι ο ευγενικός κύριος που γλίστρησε στο παγωτό των παιδιών; Θα καταφέρει ο Στέλιος να φάει ολόκληρο ένα παγωτό ως το τέλος του βιβλίου;

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Η ανατρεπτική και πολυεπίπεδη ιστορία, που δεν υπολείπεται σε τίποτα από μια σωστή αστυνομική ιστορία ενηλίκων, δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά (στη σελ. 30 ο τρόπος που απεικονίστηκε ο θυμωμένος Στέλιος-βαπόρι ήταν όλα τα λεφτά!). Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Σε αυτό το βιβλίο οι δημιουργοί της σειράς γράφουν για τα σπίνερ, αυτά τα μικρά μοδάτα πραγματάκια που υποτίθεται ότι σε χαλαρώνουν αλλά, μιας και οι περισσότεροι απλώς τα συλλέγουν, σύντομα τα νεύρα τους γίνονται κρόσια. Έτσι κι ο Στέλιος, ονειρεύεται να γραφτεί στα ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος συλλέκτης λευκών σπίνερ, τα οποία έχει βαφτίσει κιόλας! Πώς γυρίζουν τα σπίνερ; Γιατί είναι λιγότερα τα τρία τέταρτα της ώρας από τα είκοσι λεπτά (μη βαράτε, ο Στέλιος το υποστηρίζει!); Πώς τα καταφέρνει στις διαπραγματεύσεις ο γλυκούλης (κατά καιρούς) Ισίδωρος; Γιατί ο μπαμπάς μισεί τους ε-πι-ρρρ…. ε-πι-ρρα-μαααα-τιιι… επιρρηματικούς προσδιορισμούς (α, οικογενειακό τους είναι τελικά);

Το «Ψάξε… δε θα το βρεις» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική, συναρπαστική, ανατρεπτική και καλογραμμένη πολυεπίπεδη περιπέτεια, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ, εκπλήξεις και αγωνία, πανέξυπνη κεντρική ιδέα είναι κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά και αυτού του βιβλίου της σειράς.