
Η ιστορία διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα του νομού Θράκης της δεκαετίας του 1970, όπου ένα μικρό, πάμφτωχο κορίτσι, κόρη μεθύστακα, άνεργου, εγκατελειμμένου συζύγου, που υποκρίνεται ότι μεγαλώνει το παιδί του μεταξύ των διαλειμμάτων νηφαλιότητας από το μεθύσι, φοβάται και ντρέπεται να μιλήσει σε άνθρωπο. Στο σχολείο τη θεωρούν ψηλομύτα λόγω αυτής της στάσης της και την αποφεύγουν. Σιγά σιγά όμως ο Μάκης, που μένει δυο στενά παρακάτω, θα την προσεγγίσει και θα κερδίσει τη φιλία της. Σταδιακά θα αναπτυχθεί κι ένα ερωτικό ενδιαφέρον, ως τη στιγμή που η Έλενα θα γνωρίσει τον αδερφό του, Γιωργή, κι όλα θα αλλάξουν.
Το βιβλίο ξεκινάει με τον θάνατο του συζύγου της Έλενας, Άλκη, από φυσικά αίτια. Ο Άλκης ήταν ο άντρας που την ξέμπλεξε από το κουβάρι του παρελθόντος, της χάρισε μια διαφορετική ζωή στο Παρίσι και μια κόρη, τη Μαριάννα. Πότε στο παρελθόν και πότε στο παρόν, η πλοοκή εκτυλίσσεται σταδιακά και κορυφώνεται στο μοιραίο τέλος. Με συνεχείς αναδρομές στα παλιά, με επιμέρους φωτισμό των καλών και των κακών στιγμών των χαρακτήρων, γίνεται τόσο έντονη η αγωνία για το τι συνέβη στην Αλεξανδρούπολη του 1970 και για το πώς θα δοθεί η λύση του δράματος που κυριολεκτικά ρουφούσα κάθε σελίδα. Τις τελευταίες μάλιστα τις διάβασα αμπαρωμένος στο σπίτι, με κλειστά τηλέφωνα, γιατί δεν άντεχα τον ρεαλιστικότατο χειρισμό του χαρακτήρα της Έλενας και ήθελα να μάθω τι πραγματικά συνέβη τη νύχτα του πυροβολισμού! Η συγγραφέας βάζει με πρωτότυπο τρόπο τις ψηφίδες στο παζλ και διαλέγει με «ψυχοβγαλτικό» τρόπο πότε θα φωτίσει ποια γεγονότα και πότε θα βάλει τα πράγματα στη σωστή σειρά για να δοθεί στο φως η τρομερή αλήθεια του παρελθόντος.
Γύρω από την Έλενα κινούνται πολλοί άλλοι ήρωες. Όπως είπαμε, ο Μάκης και ο Γιωργής, ο Άλκης, η Μαριάννα αλλά και ο Μενής, ένας δικηγόρος πάμπλουτος, αδίστακτος, με μίσος και πάθος να εκδικηθεί την Έλενα. Τι συνέβη τότε λοιπόν; Ποιος ήταν ο άντρας που βίασε την Έλενα; Γιατί ψευδομαρτύρησε και ο Μάκης μπήκε στη φυλακή για κάτι που δεν έκανε; Τι συνέβη μεταξύ του Μενή και της Έλενας και τώρα είναι ποτισμένος δηλητήριο; Σε ποιον ανήκει το μενταγιόν που ψάχνει ο βιαστής της Έλενας; Επουλώθηκαν οι πληγές των πρωταγωνιστών στο μεγάλο διάστημα που η Έλενα κατέφυγε στο Παρίσι πριν γυρίσει να αντιμετωπίσει τους δαίμονές της; Γιατί ο Μάκης θέλει να εκβιάσει την Έλενα με άσεμνες φωτογραφίες; Γιατί ο Άλκης διάλεξε την Έλενα και άλλαξε άρδην τη στάση ζωής και τη φιλοσοφία του; Ποιος πυροβόλησε τη νύχτα εκείνη; Ποια είναι η γυναίκα που καταθέτει στον αστυνομικό ότι εκείνη σκότωσε; Τι ρόλο παίζει η αθόρυβη παρουσία της καθ' ολη την πορεία του μυθιστορήματος;
Ένα εκπληκτικό κοινωνικό και λίγο αστυνομικό βιβλίο, γεμάτο αλήθειες και αμεσότητα, καλογραμμένο, διαφορετικό, που θα το θυμάστε για πολύ καιρό!
Πάνος Τουρλής