Φονικό ένστικτο

του Joseph Finder

978-960-450-888-4Ο Τζέισον Στέντμαν είναι διευθυντής πωλήσεων στην Εντρόνικς, μια μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών με έδρα τη Βοστόνη.
Είναι παντρεμένος με μια γυναίκα ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας αλλά με λαμπρό και διαυγές μυαλό, όμως ως εργαζόμενος δε διεκδικεί μια καλύτερη θέση μέσα στην εταιρεία. Όλα αυτά αλλάζουν όταν μια μέρα, μετά από ένα μικρό τροχαίο, γνωρίζει τον Κερτ Σέμκο, που έρχεται με τον γερανό του να πάει το αμάξι στο κοντινότερο συνεργείο. Η γνωριμία αυτή θα είναι μοιραία για τη ζωή του Στέντμαν.

Γρήγορο και στακάτο θριλεράκι, δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας κατά τα άλλα φιλήσυχος άνθρωπος όταν κινδυνεύει η οικογένειά του και η δική του ζωή. Με κινηματογραφική γραφή, συνεχόμενες ανατροπές και αλλεπάλληλες εκπλήξεις, ο συγγραφέας διαλύει μεθοδικά τη ζωή του Στέντμαν και των συναδέλφων του στη δουλειά. Εντελώς τυχαία κατά τα φαινόμενα δημιουργούνται συνεχώς ευκαιρίες για ανάδειξη των ικανοτήτων του Στέντμαν και σταδιακά βγαίνουν από τη μέση επαγγελματίες ανταγωνιστές του. Αυτό είναι το σημείο που με ενόχλησε, ότι ο πρωταγωνιστής άργησε να πάρει πρέφα ότι κάποια τροχαία και κάποια ηλεκτρονικά σαμποτάζ προέρχονται από τον νέο του φίλο, οδηγό γερανού και γνώστη της πληροφορικής.

Κατά τα άλλα, ο Στέντμαν και ο Σέμκο δένονται όλο και περισσότερο, η ιστορία κλιμακώνεται και όταν ο καλοκάγαθος Στέντμαν αποφασίζει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του διαπιστώνει πως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Πολλοί χαρακτήρες, έξυπνοι τρόποι διακοπής της ιστορίας σε καίριο σημείο και ένα αναπάντεχο τέλος!

Πάνος Τουρλής