Τρέξε, Άλεξ Κρος

του James Patterson

Μπορούν τα πράγματα σε μια καριέρα να χειροτερέψουν; Ναι, αν λέγεσαι Άλεξ Κρος και κάποιος σ’ έχει βάλει στο στόχαστρο. Στην Ουάσιγκτον είναι σα να έχει ξεσπάσει επιδημία κατά συρροή δολοφονιών, μιας και ανευρίσκονται πτώματα είτε ξανθών νέων γυναικών είτε ομοφυλόφιλων αντρών είτε έγκυων νεαρών κοριτσιών. Και σα να μη φτάναν όλα αυτά ένας αυτοαποκαλούμενος δημοσιογραφίσκος κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τη φήμη και την καριέρα του ντετέκτιβ. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τους φόνους; Ποιοι και γιατί τους κάνουν; Συνδέονται μεταξύ τους ή είναι μια ατυχής σύμπτωση;

Η 20ή περιπέτεια του Άλεξ Κρος, του πασίγνωστου έγχρωμου ντετέκτιβ της Ουάσιγκτον, έχει παράλληλες ιστορίες και συνεχή δράση και ανατροπές. Με κράτησε η υπόθεση με το περίεργο ντουέτο που κατέφυγε σε δολοφονίες για να αναβιώσουν τις χρυσές μέρες του 1988 και που ο τρόπος δράσης πονοκεφάλιασε για τα καλά τις Αρχές. Το ένα μέλος είχε μια αρρωστημένη σχέση με το άλλο, που δεν τη δεχόταν, και ο συγγραφέας έδειξε πειστικά πόσο διαφορετικοί χαρακτήρες ήταν, με αποτέλεσμα ο ένας ν’ αρχίσει να χάνει σταδιακά τον έλεγχο και να καταλήξει η υπόθεση σ’ ένα εκρηκτικό τέλος. Εξισορροπημένη πλοκή, καταιγιστική και με εκπλήξεις. Ένιωσα για τα καλά την αδρεναλίνη και την ανυπομονησία που σου προκαλεί ένας φόνος και πόσο λαχταράς για τον επόμενο και για τον επόμενο. Αυτό που έχει μια δόση μυστηρίου, μιας και δεν κατονομάζεται από την αρχή ο δράστης, είναι η υπόθεση με τις έγκυες κοπέλες, που κάποιος έπρεπε να ψάξει βαθιά στο παρελθόν για να κάνει την απαραίτητη σύνδεση που θα οδηγήσει στον ένοχο. Τέλος, ο Ρον Τζούντισι έχει κάθε λόγο να παγιδέψει τον Άλεξ Κρος και το καταφέρνει περίφημα, με αποτέλεσμα να τον απομακρύνει από κάθε έρευνα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η μεταξύ τους σχέση όμως θα έχει μια αναπάντεχη κλιμάκωση και μια απροσδόκητη τροπή. Λυπήθηκα πολύ τη μητέρα του Τζούντισι, την οποία φρόντισε ο συγγραφέας να καταγράψει ρεαλιστικά ως αμόρφωτη και εύπιστη γυναίκα, που υποχωρεί μπροστά στις εντολές του γιου της. 

Η τρομοκρατική οργάνωση «Οικογένεια», που είχε καταφέρει καίρια πλήγματα στην ασφάλεια της πόλης και γενικότερα της χώρας στο 18ο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Θανάσιμη απειλή», και της οποίας το εξέχον μέλος Χάλα αλ Ντοσάρι μετατράπηκε σε μοναχικό εκδικητή (δυστυχώς, η 19η περιπέτεια της σειράς, με τίτλο «Merry Christmas, Alex Cross», δε μεταφράστηκε στα ελληνικά, οπότε δεν έμαθα την κατάληξη της ιστορίας της), έκαναν τον δήμαρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας να ακούσουν της χρονιάς τους, με κατηγορίες για κακοδιαχείριση πόρων και καθυστερημένη αντίδραση σε καταστάσεις κρίσης. Τώρα πια η Μονάδα Διερεύνησης Μειζόνων Υποθέσεων, όπου ανήκει και ο Κρος, έχει τα χρήματα για να κάνει σημαντικά πράγματα, μόνο που όλο αυτό έχει και συνέπειες: «Αυξημένοι πόροι σήμαιναν αυξημένη επιτήρηση, αυξημένη ευθύνη και, ναι, μερικές φορές, αυξημένες παρεμβάσεις» (σελ., 118). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται πολύ το σχέδιο του Τζούντισι να βγάλει από τη μέση τον Άλεξ Κρος, του οποίου η καριέρα παίρνει την κατιούσα και μέσω αυτής της πορείας καταγράφονται επακριβώς η διάρθρωση της ιεραρχίας, η περιττή γραφειοκρατία και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται σε ανώτερα κλιμάκια της Αστυνομίας από ανθρώπους που αποφεύγουν τη δράση, την κύρια δηλαδή αποστολή κάθε αστυνομικού.

Σε προσωπικό επίπεδο, η οικογένεια του Άλεξ Κρος τελικά έκανε μέλος της τη δεκατριάχρονη Αφροαμερικάνα άστεγη που είχε κλέψει τη Νάνα Μάμα στη «Θανάσιμη απειλή», Άβα Γουίλιαμς, ενώ ακόμη συζητούν την πιθανότητα υιοθεσίας της. Λίγους μήνες πριν φοιτήσει η Τζάνι στο γυμνάσιο, ένα απρόσμενο γεγονός θα οδηγήσει την Άβα πίσω στα γνώριμα μονοπάτια των ναρκωτικών και της αλητείας στους δρόμους, κάτι που θα συσπειρώσει την οικογένεια ξανά ενώ η κηδεμονία της και γενικότερα η τυπικότητα που χρειάζεται η υπόθεσή της δίνουν την αφορμή στον συγγραφέα να ξεσπάσει και πάλι: «Δεν ξέρω κανέναν στο σύστημα παιδικής πρόνοιας που να μη δουλεύει υπερβολικά, να μην πληρώνεται ελάχιστα και που να εκτιμούν τις προσπάθειές του» (σελ. 257). Επίσης καταγράφονται με σαφήνεια οι λόγοι που ένα παιδί προεφηβικής ηλικίας παρασύρεται από τα ναρκωτικά και δεν είναι μόνο το ευάλωτο της ηλικίας αλλά και οι κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες. Μήπως όμως όλη αυτή η περιπέτεια δεν είναι κάτι τυχαίο αλλά ακόμη μία καλοσχεδιασμένη πλεκτάνη με στόχο τον Άλεξ Κρος;

Το «Τρέξε, Άλεξ Κρος» είναι μια πολυεπίπεδη συναρπαστική περιπέτεια, με κρίκους μιας αλυσίδας που αρχικά φαίνονται ασύνδετοι, σταδιακά όμως το τοπίο ξεκαθαρίζει και μεγάλες εκπλήξεις περιμένουν τον αναγνώστη ως το εσωστρεφές και ενδοσκοπικό τέλος, όπου ο ντετέκτιβ καταφεύγει στη βοήθεια της καλής φίλης του και ψυχολόγου, Αντέλ Φάιναλι, με την οποία έχουν μιλήσει και σε άλλα βιβλία της σειράς, για να καταλάβει επιτέλους τον εαυτό του, φοβισμένος από κάποιες πραγματικά έντονες αντιδράσεις του.

Πάνος Τουρλής