Το όνειρο της Μανταλένας

της Ιωάννας Μπαμπέτα

Η Μανταλένα είναι μια γαϊδούρα που γεννήθηκε στην αυλή του καπετάν Νικόλα, ενός ανθρώπου που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως καπετάνιος και τώρα αφηγείται πολλές ιστορίες στον συνονόματο εγγονό του. Οι αφηγήσεις του καπετάν Νικόλα είναι η αιτία που η Μανταλένα δε σταματά στιγμή να ονειρεύεται και να λαχταρά να ταξιδέψει μακριά. Άραγε θα πραγματοποιηθεί κάποτε το όνειρό της; Οι φίλες της, η καρδερίνα και η κότα, τι θα κάνουν για να την υποστηρίξουν και να την παρηγορήσουν;

Η κυρία Ιωάννα Μπαμπέτα στο νέο της βιβλίο καταπιάνεται με ένα κατεξοχήν παιδικό χαρακτηριστικό: τα όνειρα και πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η Μανταλένα είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα, αθώο και όμορφο, που θέλει να πραγματοποιήσει ένα όνειρο και ευτυχώς έχει στο πλάι της δύο αγαπημένες φίλες που κάνουν τα πάντα για να την εμψυχώσουν. Το κείμενο είναι γραμμένο με συναρπαστικό τρόπο και περιγράφει με οξυδέρκεια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κυρίως των ζώων, χωρίς να παραλείπει τον παππού και τον εγγονό, έστω κι αν αυτοί απλώς ήταν η αφορμή για την έναρξη της ιστορίας. Όλοι έχουν ένα ρόλο στο βιβλίο: η προσγειωμένη κότα βοηθάει έμπρακτα τη Μανταλένα, η παγιδευμένη αλλά με αυτογνωσία καρδερίνα δε σταματά να εμψυχώνει τις υπόλοιπες με τα τραγούδια της ενώ το αγαπημένο μου παγώνι απλώς κάνει τσάρκες καμαρώνοντας για την πλουμιστή ουρά του. Μάλιστα, οι προτάσεις που το περιγράφουν είναι σχεδόν επαναλαμβανόμενες, βγάζοντας κατά βάθος ένα αστείο μοτίβο. Φανταστείτε να γίνονται διάφορα μικρογεγονότα γύρω σας κι ένα άτομο να παραμένει ατάραχο και να εξακολουθεί να κάνει ό,τι και πριν!

Μέσα από την ιστορία, που απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω, ξεπηδούν πολλά νοήματα που θα ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες μέσα από την αφήγηση. Πίστη στα όνειρα, αρκεί να μη φοβάσαι να τα πραγματοποιήσεις, αυτογνωσία και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, γιατί η λύση μπορεί να είναι μπροστά σου οπότε ίσως να χρειαστεί μόνο ν’ απλώσεις το χέρι σου και να την αρπάξεις! Υπέροχες και απλές έννοιες που αποκρυσταλλώνονται στο παιδικό μυαλουδάκι μέσα από ένα συναρπαστικό, συγκινητικό κείμενο, με απρόσμενο τέλος, που μου έδειξε πόσο καλά γνωρίζει η συγγραφέας να χειρίζεται την πλοκή της και να χαρίζει συναρπαστικές στιγμές στα μικρά παιδιά.

Η εικονογράφηση της κυρίας Χρύσας Σπυρίδωνος είναι απλή, με πολλά χρώματα και ακροβατεί ανάμεσα στην παιδική, αδρή σκιαγράφηση και στην ενήλικη προοπτική. Εναλλαγές οπτικής γωνίας, απόδοση διαφορετικών γνωρισμάτων και εκφράσεων σε κάθε χαρακτήρα και χαρούμενες μορφές είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν ιδανικά το κείμενο.

«Το όνειρο της Μανταλένας» είναι ένα γλυκό παραμύθι, γεμάτο απρόοπτα και ρεαλιστικές σκηνές ενώ στο τέλος υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες για εμπέδωση της ιστορίας και εφαρμογή των μηνυμάτων στην καθημερινότητα των παιδιών.

Πάνος Τουρλής