Το χρυσαφένιο κουκούτσι

του Παναγιώτη Δημητρόπουλου

Η Αγνή είναι ένα κοριτσάκι που σιχαίνεται τα φρούτα! Θέλει να τρώει μόνο γλυκά που είναι τόσο νόστιμα και τίποτε άλλο! Η κατάσταση της υγείας της σταδιακά φθίνει, αναγκάζοντας κάποιους μυστηριώδεις φίλους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους… ή μάλλον στα κοτσάνια τους! Πόσο θα βοηθήσει στην αλλαγή της νοοτροπίας της ο παππούς της Αγνής; Ποιο δέντρο έχει τελικά χρυσαφένια κουκούτσια και πώς μπορεί να το βρει κάποιος; Πώς πρέπει να είναι μια ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητα ενός παιδιού;

Ένα διασκεδαστικό παραμύθι για παιδιά 4-7 ετών που δεν αγαπούν τα φρούτα και για γονείς που στέρεψαν από επιχειρήματα! Ο κύριος Δημητρόπουλος καταφέρνει με σωστό και όχι αυστηρά διδακτικό τρόπο να μεταδώσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για τα φρούτα και τα λαχανικά και να δείξει με χιούμορ και έξυπνες, ανατρεπτικές ιδέες τα θετικά τους χαρακτηριστικά και τον σημαντικό ρόλο τους στη διατροφή μας. Η ιστορία είναι πολυεπίπεδη, χορταστική, με ωραίες εκπλήξεις στην αφήγηση και πολλή φαντασία. Μέσα από τις γραμμές της ξεπηδάει η αγάπη του ανθρώπου για τον κήπο, τα δέντρα και τα φυτά και σελίδα τη σελίδα το παιδί καταλαβαίνει τον σημαντικό ρόλο που παίζει το κάθε τι στη φύση και πώς όλη αυτή η αρμονία βοηθάει ουσιαστικά και υπολογισμένα και τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η κυρία Φραγκούλη γεμίζει το βιβλίο με διακριτικά χρώματα και πολύ ωραίες φυσιογνωμίες, με εκφράσεις που θ’ αγαπήσει ο καθένας και που δίνουν ζωντάνια και παραστατικότητα στη ροή του κειμένου. Τα φρούτα είναι εξαιρετικές φατσούλες όλα τους, οι άνθρωποι είναι σκιτσαρισμένοι με μια πολύ ωραία προοπτική ενώ σε αρκετές εικόνες η γωνία «λήψης» δίνει μια άλλη διάσταση στην απεικόνιση κι έναν δυναμισμό.

Το παραμύθι συμπληρώνεται με μια σύντομη μελέτη για την παχυσαρκία από την κυρία Μαρία Ψωμά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρό-βιοπαθολόγο καθώς και με συμβουλές διατροφής για παιδιά και γονείς από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Πωλίνα Γιαννιώτη. «Το χρυσαφένιο κουκούτσι» είναι το κατάλληλο βιβλίο που θα πείσει τους μικρούς αναγνώστες να αλλάξουν ριζικά τη διατροφή τους, πάντα με τη βοήθεια και την υποστήριξη των γονιών τους, γιατί μέσα από αστεία περιστατικά και κρυμμένες αλήθειες ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους μια περιπέτεια διαφορετική από τις άλλες που θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν αυτούς τους πράσινους κυρίως «εχθρούς»!

Πάνος Τουρλής