Το μήνυμα

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Προσοχή μπορεί να περιέχει SPOILERS

Λατρεύω τον Βασίλη Παπαθεοδώρου. Είναι από τις κορυφές στο χώρο του εφηβικού αναγνώσματος. Με χαρά περιήλθαν στα χέρια μου σχεδόν τα άπαντά του κι έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα. Ακόμη θεωρώ αξεπέραστα τα Στη διαπασών και Χνότα στο τζάμι. Πέραν αυτών υπάρχουν κι άλλα για μικρότερους αναγνώστες. Το συγκεκριμένο είναι για παιδιά 10 ετών και πάνω και πρόκειται για έργο επιστημονικής φαντασίας. Δύο φίλοι, συνηθισμένοι να μην κάνουν τίποτα αφού όλα τα αναλαμβάνουν πια οι υπολογιστές (είμαστε στο 2073) αρχίζουν να λαμβάνουν παράξενα μηνύματα στον υπολογιστή τους από ένα κοριτσάκι, την Ελπίδα.

Η περιέργειά τους κεντρίζεται και κρυφά φεύγουν από την πολύβουη και ταραχώδη και ζωηρή πόλη για να βρουν ένα ξεχασμένο \"χωριό\"! Εκεί γνωρίζουν το κοριτσάκι που ζητούσε βοήθεια και ζουν μια τελείως διαφορετική ζωή: με αβγό, ζεστό ψωμί, ήχους της φύσης, οξυγόνο, καθαρό αέρα, ζώα κι ένα σωρό άλλα πράγματα που ποτέ δεν είχαν συναντήσει στη δαιστημική τους ζωή. Το κοριτσάκι τους αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία κατά της φτώχειας και της δυστυχίας: η Παγκόσμια Κυβέρνηση θέλει να ξαποστείλει τους φτωχούς, τους ανήμπορους και τους γέρους έξω από τη Γη, σε άλλον πλανήτη και να τους ξεχάσει εκεί, για να μείνει στη Γη το καθαρό αίμα, η ελπιδοφόρα νέα γενιά, η οποία φυσικά θα υπακούει στην Παγκόσμια Κυβέρνηση ακρίτως.

Πώς θα σώσουν την ανθρωπότητα αυτά τα τρία παιδιά; Σε τι θα τους βοηθήσει ο παλιός υπολογιστής της Ελπίδας που δεν ανιχνεύεται από κανέναν δορυφόρο; Γιατί οι γονείς των δυο αγοριών, ανήσυχοι από την εξαφάνισή τους, τα έκαναν χειρότερα, καλώντας την αστυνομία; Πώς αντιδρά η Παγκόσμια Κυβέρνηση μπροστά στην απειλή της κατάρρευσης της παντοδυναμίας της; Δυστυχώς εδώ ο συγγραφέας με απογοήτευσε. Το βιβλίο δεν έχει τέλος! Τα παιδιά καταφέρνουν να μαζέψουν αποδείξεις και να τις στείλουν στο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο, σοκάροντας την αθρωπότητα αλλά το βιβλίο τελειώνει ακριβώς εκεί!Τη στιγμή που η αστυνομία ανακαλύπτει τα παιδιά, επιτίθεται στο σπίτι τους, παλεύουν αλλά η Ελπίδα ξεγλιστρά και στέλνει το μήνυμα! ΟΚ μπορεί να είναι πρωτότυπο στη σύλληψή του ως τέλος αλλά δεν αμφισβητώ ότι ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να γράψει αξιοπρεπέστατα και τις συνέπειες αυτής της πράξης στην ανθρωπότητα, αν τα φυλάκισε η αστυνομία, αν άλλαξε η κυβέρνηση, αν η Ελπίδα έβαλε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, κουβαλώντας τις ελπίδες και τα όνειρα των νέων, ξέρω γω, κάτι. Κρίμα κι ήταν αρκετά αγωνιώδες για να το αφήσω....Ο συγγραφέας \"προειδοποιεί\" τα παιδιά πώς θα είναι η ζωή τους αν παραμείνουν κολλημένα σε έναν υπολογιστή, κλεισμένα στο σπίτι τους, μακριά από οικογένεια, φίλους, ενδιαφέροντα, διάβασμα και χρησιμοποιεί τις χαρές της φύσης, της απλής ζωής, των βασικών ανθρώπινων αναγκών για φιλία, ελευθερία και διασκέδαση με έναν όμορφο και γλαφυρό τρόπο.

Πάνος Τουρλής