Το λάθος της Άννας

της Άννης Θεοχάρη

Η Άννα κάνει ένα λάθος στην τάξη και το κουβαλάει μέσα της. Πόσο πολύ θα επηρεάσει την ψυχολογία της να το κρύψει από τους γύρω της και πρωτίστως από κείνη; Είναι σημαντικά τα λάθη μας; Τι ρόλο παίζουν στη ζωή μας;

Η Άννη Θεοχάρη έγραψε μια γλυκιά ιστοριούλα για παιδιά από 4 ετών και πάνω με την οποία τους δείχνει με έξυπνο τρόπο πώς να αγκαλιάσουν και να ενστερνιστούν τα λάθη τους. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρά ή μεγάλα ή αν τα καταλαβαίνουν οι γύρω μας, προέχει να τα εντοπίσουμε, να τα κατανοήσουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας μαζί τους. Η Άννα το διαπιστώνει αυτό μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων και καταφέρνει έτσι ν’ αλλάξει τη ζωή της και να ετοιμαστεί να κάνει κι άλλα γιατί μέσα από αυτά μαθαίνει καλύτερα, γνωρίζει τις αδυναμίες της, κατανοεί τον εαυτό της και τους γύρω της. Η ποιητική μορφή του κειμένου θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να παρακολουθήσουν με ευκολία την Άννα και τα λάθη της και να αντιληφθούν πιο εύληπτα τα μηνύματα του βιβλίου.

Η εικονογράφηση, που έγινε από την ίδια τη συγγραφέα, είναι γεμάτη χρώματα και λεπτομέρειες που θα ξετρελάνουν τα παιδιά. Συναρπαστικές λεπτομέρειες από το σχολικό και οικιακό περιβάλλον που μπορούν να εμπνεύσουν ατέλειωτες ιδέες παιχνιδιού, ζωηρές εκφράσεις, έξυπνη αναπαράσταση και τρυφερός ανθρωπομορφισμός των λαθών, ενδιαφέρουσες προοπτικές συντροφεύουν την ανάγνωση και αναπτύσσουν τη φαντασία! Μου άρεσε πολύ η προτελευταία σελίδα στην οποία όλοι κρύβουν τα λάθη τους ενώ η αναπαράσταση της τάξης σε διάφορες στιγμές μου έφερε στον νου τις αντίστοιχες αναμνήσεις από τη δική μου σχολική ηλικία.

«Το λάθος της Άννας» είναι μια τρυφερή ιστορία για μικρά παιδιά που δείχνει με απλό τρόπο και υπέροχη εικονογράφηση πως τα λάθη δεν έχουν κακό ρόλο στη ζωή μας, αντίθετα μας είναι χρήσιμα για να εμπλουτίσουμε καλύτερα τις γνώσεις μας και μας βελτιώνουν ως προσωπικότητες. Το πώς κατάφερε η Άννα να εξοικειωθεί με τα λάθη και το πώς προχώρησε στη ζωή της μαζί τους τα αφήνω στους γονείς να τα αφηγηθούν στα παιδιά τους και στους μικρούς αναγνώστες να τα ανακαλύψουν μόνοι τους μέσα από το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο.

Πάνος Τουρλής