Το κινητό

του Stephen King

Είναι 1η Οκτωβρίου. Ο Θεός βρίσκεται στον Παράδεισό Του, το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα περισσότερα αεροπλάνα είναι στην ώρα τους. Και ο Κλέιτον Ρίντελ από το Μέιν, περπατάει χαρούμενος στους δρόμους της Βοστόνης. Επιτέλους, έχει βρει εκδότη για το κόμικ του. Ετοιμάζεται να γυρίσει σπίτι με δώρα για τη γυναίκα και το γιο του. Όλα τώρα θα πάνε καλύτερα. Ο Κλέι το νιώθει.

Αλλά κάνει λάθος. Τα πάντα αλλάζουν αστραπιαία, όταν αρχίζει ο Παλμός?Ο Παλμός εξαγριώνει. Στο άκουσμά του ξεχνάς τον πολιτισμένο σου εαυτό. Τα πιο κτηνώδη, καταστροφικά ένστικτά σου έρχονται στην επιφάνεια. Ο Παλμός μεταδίδεται από τα κινητά. Όλα τα κινητά?

Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Κλέιτον και μερικοί ακόμη επιζώντες βουλιάζουν σε μια από τις πιο σκοτεινές και πρωτόγονες εποχές του πολιτισμού. Γύρω τους όλεθρος, σφαγή και κοπάδια ανθρώπων που έχουν επιστρέψει στην κατάσταση του θηρίου?

Δεν υπάρχει σωτηρία από τον εφιάλτη. Αλλά ο Κλέι πρέπει να γυρίσει στο Μέιν. Και καθώς ο ίδιος και οι σύντροφοί του ξεκινάνε σαν πρόσφυγες τη δύσκολη πορεία προς το βορρά, αρχίζουν να βλέπουν παντού το ίδιο παράξενο μήνυμα να τους κατευθύνει: ΚΑΣΟΥΑΚ=ΟΧ-ΤΙΛ. Μια υπόσχεση ίσως. Ή μια απειλή?

Σκεφτείτε? Πόσα κινητά υπάρχουν σήμερα σ? ολόκληρο τον πλανήτη; Ποιος δεν έχει ένα; Το συνταρακτικό, μακάβριο και σαρκαστικό μυθιστόρημα του Stephen King δεν θέτει απλώς το ερώτημα «Τώρα μ? ακούς;». Το απαντάει μ? έναν τρόπο που δεν θα ξεχάσετε ποτέ?Σύμφωνα με τον Στίβεν Κινγκ: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαν τους μεγάλους σκληρούς δίσκους των Η/Υ παλιάς τεχνολογίας και ο Παλμός ίσως τους είχε σβήσει εντελώς. Ο Παλμός λειτούργησε σαν ηλεκτρομαγνητικό φαινόμενο. Έμεινε μόνο ο πυρήνας, το φονικό ένστικτο. Επειδή όμως οι εγκέφαλοι είναι οργανικοί σκληροί δίσκοι άρχισαν να αναδομούνται μόνοι τους. Να επαναφορτώνουν. Μόνο που υπηρχε κι ένα σκουλήκι στο κωδικό μήνυμα. Η νοοτροπία του κοπαδιού, ο μετεωρισμός, η τηλεπάθεια, προέκυψαν από κει. Ο Παλμός συνεχίζει να μεταδίδεται γιατί κάπου υπάρχει Η/Υ που λειτουργεί με εφεδρική πηγή ενέργειας και συνεχίζει να τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο εγκέφαλος αντιδρά όπως ένας σύγχρονος υπολογιστής που διαθέτει αποτελεσματική προστασία όταν χτυπηθεί από ηλεκτρομαγνητικό παλμό. Αποθήκευση δηλαδή στο σύστημα όλων των δεδομένων. Κι εννοεί τον ανθρώπινο προγραμματισμό του, αποθηκευμένος πολύ βαθιά στο σύστημα, ατόφιος, με όλα τα στοιχεία του.

Πάνος Τουρλής