Το κάλεσμα του κούκου

της J. K. Rowling

Τη Ρόουλινγκ τη γνώρισα όπως οι περισσότεροι με τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ και πάντα αναρωτιόμουν μετά τη μεγάλη αυτή επιτυχία τι εφάμιλλο ή αντίστοιχο θα γράψει. Κι έγραψε το αγαπημένο μου "Ένας ξαφνικός θάνατος". Και τώρα ένα αστυνομικό βιβλίο που ευελπιστώ να γνωρίσουμε και τις συνέχειές του. Έχω διαβάσει τόσα αστυνομικά βιβλία που τολμώ να πω ότι το Κάλεσμα του κούκου είναι από τα καλά, σύγχρονα αγγλικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Η συγγραφέας έχει μια ωραία πλοκή, συνεχείς ανατροπές και διαστρεβλώσεις, αληθινούς χαρακτήρες, διεισδυτική ματιά στην ψυχολογία των ηρώων και φυσικά τη λύση του γρίφου στο χέρι της (ή μάλλον στην πένα της!).

Ο Κόρμοραν Στράικ αποστρατεύεται λόγω του σοβαρού τραυματισμού του σε αποστολή στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της οποίας χάνει το πόδι του από το γόνατο και κάτω. Ανοίγει γραφείο ντετέκτιβ, αναλαμβάνει διάφορες υποθέσεις, αγωνίζεται να χάσει τα περιττά κιλά του και να ξεχάσει το οικογενειακό του παρελθόν και τις καταβολές που τον κατήυθυναν στη νομική, από την οποία το έβαλε στα πόδια για να καταταγεί στο στρατό.

Η Λούλα Λάντρι πέφτει από το μπαλκόνι του διαμερίσματός της και σκοτώνεται ακαριαία. Λόγω της άστατης ζωής της, της γοητευτικής λάμψης της δημοσιότητας, του εθισμού της από ναρκωτικές ουσίες, όλοι θεωρούν ότι αυτοκτόνησε. Λίγο καιρό μετά, ο αγαπημένος της αδερφός, Τζον Μπρίστοου, αναθέτει στον Κόρμοραν και παιδικό φίλο του νεκρού αδερφού του, Τσάρλι Μπρίστοου, την υπόθεση. Εντελώς συμπτωματικά είναι η περίοδος που πιάνει δουλειά ως γραμματέας η Ρόμπιν, μια αθώα και αφελής Λονδρέζα, που αποδεικνύεται πολύτιμη στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ένα κλασικό whodunit, που διεξάγεται στον αστραφτερό κόσμο της μόδας και τον σκοτεινό κόσμο των επιχειρήσεων. Αν δεν αυτοκτόνησε η Λούλα, ποιος τη σκότωσε και γιατί; Τι θα κέρδιζε; Η επιστήθια φίλη της κι επίσης εξαρτημένη σε ουσίες, Ροσέλ Ονιφάντε γνωρίζει τον πραγματικό δολοφόνο; Κι αν ναι, γιατί το κρύβει από τον ντετέκτιβ; Τι ρόλο παίζει ο κινηματογραφικός παραγωγός Τόνυ Μπρίστοου και θείος του μοντέλου; Ωραίοι χαρακτήρες, ωραία πλοκή, ωραίος τρόπος αποκάλυψης της αλήθειας, αγωνία όση και όπου χρειάζεται, αληθοφάνεια, τι άλλο θέλετε για να περιμένετε με αγωνία το επόμενο βιβλίο;

Πάνος Τουρλής