Το θέλω τώρα

του Βασίλη Κουτσιαρή

b209680Η Μαρία είναι ένα μικρό κοριτσάκι που ό,τι θέλει, «το θέλει τώρα!». Οι γονείς της απηυδισμένοι αποφασίζουν να αλλάξουν συμπεριφορά. Θα πετύχει το κόλπο; Θα αλλάξει η Μαρία; Θα καταλάβει το λάθος της; Θα γίνει καλό και υπάκουο παιδί; Μια όμορφη και διδακτική ιστορία για τους μικρούς αναγνώστες του Μίνωα.

Ο κύριος Κουτσιαρής έγραψε μια καθημερινή περίπτωση, που όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Πολλά παιδιά δεν καταλαβαίνουν από όρια και κανονισμούς, οπότε μένει στον μπαμπά και στη μαμά να τους διδάξουν την έννοια της συγκράτησης, της επιλογής και την επιβράβευσή τους με μικρές εκπλήξεις (όχι με σοκολάτες, όπως τονίζει ρητά ο συγγραφέας). Μου άρεσε πολύ το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε και ο τρόπος που προσέγγισαν οι γονείς της τη μικρή Μαρία. Με το κατάλληλο επιχείρημα και με τη σωστή μεθοδολογία το παιδί μπορεί να καταλάβει και να γίνει σεβαστικό και ελάχιστα απαιτητικό.

 

Η εικονογράφηση της κυρίας Πωλίνας Παπανικολάου μου άρεσε επίσης. Ζωηρή, πολύχρωμη, αστεία και παραστατική. Γέλασα πολύ με τις εκφράσεις του παιδιού και σοκαρίστηκα με τη σκηνή στο σούπερ-μάρκετ, γιατί έτυχε να παραστώ μάρτυρας κι εγώ μιας τέτοιας σκηνής!

«Το θέλω τώρα!» είναι ένα ευρηματικό βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά πόσο άσχημο είναι να απαιτούν τα πάντα και, όπως γράφει και το οπισθόφυλλο, στα 10 πιο σημαντικά λεπτά της μέρας για έναν γονιό και το σποράκι του είναι να του διαβάζει. Επομένως, το νέο βιβλίο του κυρίου Κουτσιαρή είναι μια πολύ καλή επιλογή για μια ευρηματική και εύληπτη διαπαιδαγώγηση.

Πάνος Τουρλής