Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι

του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου

Ένα δέντρο  που στεκόταν μονάχο στη μέση του λιβαδιού ένιωσε πολύ καλύτερα όταν άρχισαν να παίζουν στη σκιά του τρία παιδιά. Έγινε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους αλλά κάποια στιγμή τα παιδιά δεν ξανάρθαν κι έτσι το δέντρο πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση: να ξεριζωθεί και να πάει να τα βρει. Θα τα καταφέρει; Τι εμπόδια θα συναντήσει το δέντρο με την ξεχασμένη μπάλα στην κορυφή του; Πώς θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τον πληθυσμό μιας πόλης; Πόση δύναμη έχει η θέληση που πραγματοποιεί οτιδήποτε φαντάζει απίθανο;

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γράφει το πρώτο του παραμύθι για παιδιά κι εύκολα διαπιστώνει κανείς την τρυφερότητα και την ευαισθησία της ψυχής του που έχουμε γνωρίσει στα άλλα του κείμενα. Εδώ έχουμε την κινητήρια δύναμη της θέλησης που βοηθάει το δέντρο να οπλιστεί με θάρρος, υπομονή και επιμονή ώστε να βρει τα ίχνη των παιδιών που του έκαναν παρέα και να τους επιστρέψει την μπάλα που καρφώθηκε στα πιο ψηλά κλαριά του. Οι λυρικές σκηνές της φύσης αντικαθίστανται από τις αντίστοιχες σκληρές μιας γεμάτης ανθρώπους και μοναξιά πόλης, όπου βρίσκουν καταφύγιο άγνωστοι, βιαστικοί και αδιάφοροι. Ακόμη και η εμφάνιση μιας οικογένειας με κουρελιασμένα ρούχα είναι μια σκοτεινότερη κηλίδα αποξένωσης στη βουή του δρόμου. Η διάχυτη μελαγχολία όμως εναλλάσσεται με την αισιοδοξία και τη χαρά όσο φτάνουμε σ’ ένα προσδοκώμενο τέλος. Οι προτάσεις είναι μικρές, το λεξιλόγιο προσεγμένο και πλούσιο και η ιστορία θα δημιουργήσει πολλά συναισθήματα στους μικρούς αναγνώστες.

Η εικονογράφηση του Βασίλη Γαλάνη έχει μια καλοδεχούμενη αφαιρετικότητα που ταιριάζει με τη ροή της αφήγησης. Τα παιδιά, το δέντρο, η πόλη, αντικείμενα και γνωρίσματα της φύσης και της πόλης σκιαγραφούνται με όμορφα χρώματα και γραμμές που δεν επιμένουν σε λεπτομέρειες. Οι προοπτικές καταργούνται, τα μεγέθη εξισώνονται και δημιουργείται έτσι μια ονειρική εικονογράφηση που καλωσορίζει με αγάπη τα παιδιά που θα διαλέξουν αυτό το βιβλίο.

«Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι» είναι ένας ύμνος στη δύναμη της θέλησης και στην αξία της φιλίας και καταγράφει λιτά και προσεγμένα βασικές έννοιες που θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν τον ψυχισμό των μικρών αναγνωστών.

Πάνος Τουρλής