Τζένη Καρέζη. Είκοσι χρόνια χωρίς εκείνη, χωρίς το μπρίο της, τη βραχνάδα της, το υποκριτικό της ταλέντο, τα μάτια της, αχ, αυτά τα μάτια της! Πάλεψε στα μαρμαρένια αλώνια αλλά η ζαριά ήταν κάλπικη και τη χάσαμε. Ό,τι και να γράψει κανείς για την Τζένη Καρέζη είναι τόσο, μα τόσο λίγο. Είκοσι χρόνια μετά, το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη μας την ξαναφέρνει κοντά μας, στην αγκαλιά μας και στη θύμησή μας, με ένα υπέροχο, καλαίσθητο, μεγάλο, χορταστικό και πρωτότυπο λεύκωμα.

Δεν πρόκειται για άλλη μια έκδοση για την Καρέζη αλλά μία έκδοση για την Καρέζη. Δεν έχουμε να κάνουμε με (άλλη μια) βιογραφία της ηθοποιού που αγάπησε όλος ο κόσμος αλλά με έναν φόρο τιμής στη σκέψη της και στην εμφάνισή της σε θέατρο και κινηματογράφο. Κείμενα δικά της και συνεργατών της πλαισιώνονται από υπέροχες, σπάνιες και αδημοσίευτες φωτογραφίες της Τζένης Καρέζη που πραγματικά το μάτι ξεκουράζεται πάνω τους.

Στις πρώτες 57 σελίδες ξεδιπλώνονται τα Τετράδια ζωής της Καρέζη, μια εξαντλημένη χρόνια τώρα έκδοση, όπου η ηθοποιός κατέγραψε σκέψεις και εμπειρίες από τη ζωή, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στη συνέχεια δεκαέξι διακεκριμένοι εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής του τόπου καταγράφουν το φαινόμενο Τζένη Καρέζη όπως τους το χάραξε στη μνήμη η απόσταση του χρόνου. Τέλος, η έκδοση κλείνει με μια σύντομη αναφορά στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά της και που αγωνίζεται να υλοποιήσει το όραμά της για αναβάθμιση και ανάπτυξη των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που έζησαν την Τζένη Καρέζη και καταθέτουν τις αναμνήσεις τους στον τόμο είναι οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Δημήτρης Νανόπουλος, Κυριακή Μυστακίδου, Θανάσης Νιάρχος, Σεραφείμ Φυντανίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Γιώργος Κυρίτσης, Βάνα Πεφάνη, Πέμυ Ζούνη, Γ. Ν. Μανιώτης, Γιάννης Κοντός, Φαίδων Πατρικαλάκης, Κώστας Ι. Σπυριούνης, Μάκης Πανώριος και Κωνσταντίνος Καζάκος.

Αυτό που δε γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη που ιδρύθηκε το 1992, αμέσως μετά το θάνατό της, με στόχο την ανάπτυξη του αντικειμένου της Ανακουφιστικής Φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άλλες χρόνιες καταληκτικές και μη νόσους. Είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που αποτελείται από σημαντικά ονόματα καθηγητών του Πανεπιστημίου και ξεκίνησε μεταξύ άλλων από τους θεράποντες ιατρούς της Τζένης Καρέζη και τους ανθρώπους του οικείου της περιβάλλοντος.

Σε περιπτώσεις νεοπλασματικών και μη παθήσεων ο έλεγχος του πόνου και των άλλων σωματικών συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων είναι υψίστης σημασίας. Σκοπός της Αανκουφιστικής Φροντίδας είναι η επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς και η στήριξη της οικογένειάς τους. Το 1998, χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, πραγματοποιήθηκε η αγορά ενός πενταόροφου ιδιόκτητου κτηρίου στους Αμπελοκήπους, όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος. Το 2009 το Ίδρυμα ένωσε τις δυνάμεις του με το Χαμόγελο του Παιδιού για τη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης για πιαδιά και εφήβους που πάσχουν από σοβαρές ασθένεις καθώς και για τις οικογένειές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ιδρύματος www.jkf.gr.

Ένα εκπληκτικό λεύκωμα-κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, απότοκο της επιμέλειας και της φροντίδας που διέκρινε και την ίδια την Τζένη Καρέζη.

Πάνος Τουρλής