Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία

της Καλλιόπης Γραμμένου

b204647Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, γεμάτο συναρπαστικές  ιστορίες από την ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα. Ο Παυσανίας και η Κυβέλη ανυπομονούν για τις επισκέψεις του παππού Ντίνου, γιατί τους αφηγείται ιστορίες από τα παλιά με τόσο συναρπαστικό τρόπο που τους ταξιδεύει και τους ξεκουράζει. Θεοί και ήρωες, νύμφες και μούσες, βουνά και λόφοι παρελαύνουν σε αυτό το μαγευτικό βιβλίο που θα κρατήσει αξιόλογη συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες.

Γιατί ο Υμηττός αποκαλείται Τρελοβούνι; Πού σκότωσε ο Ηρακλής τον Ερυμάνθιο κάπρο; Πού βρίσκονται τα τρομακτικά δρακόσπιτα; Πώς κέρδισε η πόλη της Αθήνας το όνομά της; Ποιος νίκησε στην Τιτανομαχία; Ποιοι ήταν οι γονείς του Ερμή; Πόσες ήταν οι Μούσες;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στις καλογραμμένες σελίδες του μυθιστορήματος που με συγκίνησε και μου δίδαξε πολλά. Η αφήγηση είναι σχεδόν αναπαραστατική, χωρίς έμφαση στη λεπτομέρεια της καθημερινότητας των παιδιών κι ευτυχώς κατ’ εμέ, γιατί έπιασα τον εαυτό μου σαν άλλος Παυσανίας να ανυπομονεί για την επόμενη επίσκεψη του παππού Ντίνου! Τα συναισθήματα που μου γέννησαν «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία» ήταν ανάλογα με εκείνα που ένιωσα όταν διάβαζα την αξεπέραστη σειρά βιβλίων της Αντιγόνης Μεταξά «Ελάτε να ταξιδέψουμε»! Με τέτοια στοργή και αγάπη για το παιδί που θα ξεφυλλίσει το βιβλίο της σκύβει η συγγραφέας πάνω από το κείμενο! Και οι φωτογραφίες του κειμένου τόσο όμορφα επεξεργασμένες που ένιωσα κι εγώ αδελφός της Κυβέλης και του Παυσανία, μοιράστηκα με τα παιδιά τις τηγανιτές πατάτες της γιαγιάς Ουρανίας και παρέλαυναν μπρσοτά μου οι μύθοι και οι ιστορίες που συγκρότησαν  ένα μοναδικό παγκσομίως ψηφιδωτό ευρύνοιας και φαντασίας!

Πάνος Τουρλής