Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας

της Κατερίνας Μουρίκη

Μια φορά κι έναν καιρό
Ένα βράδυ βροχερό
Φώτισε μια αστραπή
Σπίτι με παλιά σκεπή.

Αυτή είναι η αρχή της ανατρεπτικής ιστορίας που μας αφηγείται η κυρία Κατερίνα Μουρίκη για ένα σπίτι, στου οποίου τη σοφίτα υπήρχαν θύμησες ξεχασμένες και παιχνίδια παραπεταμένα, τα οποία ξύπνησε η αστραπή κι άρχισαν να μιλάνε μεταξύ τους! Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Κωστής και η Αφροδίτη, αρχίζουν να ανασκαλεύουν τη σοφίτα, να ανοίγουν την εγκατελειμένη κασέλα, διακόπτωντας τις συζητήσεις των παιχνιδιών. Ξαναζούν τα νιάτα τους, τις όμορφες στιγμές τους, παίζουν με τα εγγόνια τους ενώ ο γάτος και ο σπουργίτης, εμβληματικοί φίλοι της ζωής τους, τους χαζεύουν από το κάδρο. Μα τι όμορφα χρόνια έζησαν αυτοί οι άνθρωποι και τι όμορφα που είναι σαν υπάρχει η αγάπη!

Το κείμενο είναι γραμμένο έμμετρα, κάτι που θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες. Η ιστορία είναι σύντομη αλλά γεμάτη νοήματα: ξεγνοιασιά, χαρές, αναμνήσεις, γέλια, πλάκες, όλα αυτά συγκροτούν μια ευχάριστη ζωή, την οποία καλούνται τα παιδιά να ρουφήξουν με όλο τους το είναι για να μεγαλώσουν με όσο γίνεται περισσότερες εμπειρίες. Αρκεί να μη διώξουν την αγάπη από τη ζωή τους. Η κυρία Δενεζάκη, την οποία ξανασυναντώ ευχαρίστως μετά την εικονογράφηση του βιβλίου Ο βασιλιάς των ονείρων, σχεδιάζει κάτι πιο στέρεο και καθημερινό, όπως στιγμές οικογενειακής ζωής. Εικονογραφεί αυθόρμητα και χαρούμενα το παρόν βιβλίο και με τις επιλογές των χρωμάτων δίνει μια ευρεία γκάμα στην ιστορία: από τη σκοτεινή νύχτα στη φωτεινή μερα και στην ηλιόλουστη ζωή των παππούδων!

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, ακροστοιχίδες, κρυμμένα αντικείμενα κ. ά. οι οποίες ξαναζωντανεύουν την ιστορία και χάρη στα παιχνίδια που τα παροτρύνουν να παίξουν μαζί τους, οι μικροί αναγνώστες δε σταματούν το παιχνίδι! Και όταν τα παιδιά κουραστούν από το παιχνίδι, υπάρχει και cd, όπου η Ζανέτ Καπούγια, η Κατερίνα Μουρική και ο Ντίνος Νομικός αφηγούνται με υπέροχη ζωηρή μουσική, καθαρά λόγια και ζωντανούς ήχους την ιστορία! Ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά έως 5 ετών.

Πάνος Τουρλής