Τα πέντε κλειδιά

της Λένας Μαντά

Το βιβλίο έπεσε στα χέρια μου δανεικό από φίλη που της αρέσει η συγγραφέας. Είπα να της ξαναρίξω μια ματιά μετά το ελαφρύ Με λένε Ντάτα της ιδίας και μπορώ να πω ότι δε με απογοήτευσε! Πρώτα πρώτα το βιβλίο σα βιβλίο είναι ό,τι πιο έξυπνο έχω δει από μεριάς μάρκετινγκ. Έχει μια ωραία κουβερτούρα που τυλίγει ολόκληρο το βιβλίο με τη φωτογραφία της απαχθείσας κόρης σε πρώτο πλάνο. Όταν το ανοίγεις βλέπεις τα πέντε κλειδιά, τα λουκέτα και μια μεγάλη φωτογραφία της συγγραφέως στην κουβερτούρα του εξωφύλλου. Σε έντονο χρώμα που ξεχωρίζει και με ένα πολύ ωραίο lay-out που προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Μακάρι να το ανακαλύψουν κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι και να τυλίξουν με την ίδια αγάπη βιβλία τους που πρέπει να υποστηριχτούν. Ως το περιεχόμενο, η συγγραφέας δεν απογοητεύει τους θαυμαστές της: μίση, πάθη έρωτες, πλούτος, μυστικά, όλα πολύ ωραία δοσμένα, με σωστές και προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις (όχι για να εντυπωσιάσει αλλά για να κρατήσει τις αναγνώστριες) και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και μια χροιά μυστηρίου ως προς το ποιος απήγαγε την κόρη και ειλικρινά αυτό το χειρίζεται πολύ καλά η κυρία Μαντά.

Το βιβλίο με κράτησε τουλάχιστον ως τη μέση. Αγνόησα το κλασικό περιεχόμενο που συναντάς σχεδόν σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως (χλιδάτα σαλόνια, προσωπικά αεροσκάφη, στρατιές υπηρετών, ταξίδια σε όλο τον κόσμο, κοινωνικές ανισότητες, γάμοι-συμβόλαια για αβγάτισμα περιουσίας κλπ. και φυσικά ερωτικές σκηνές) και παρέμεινα στη γραμμή της αφήγησης. Θα το τονίσω: ο χειρισμός του θέματος και η παρουσίασή του είναι αρκετά έξυπνα! Οι αναγνώστριες της κυρίας Μαντά δε θα απογοητευτούν. Χωρίς να είναι λογοτεχνικό βιβλίο, χωρίς να έχει λογοτεχνικές απαιτήσεις, χωρίς να σου αφήνει κάτι όταν το κλείνεις πέραν της αγωνίας για το ανατρεπτικό τέλος και για τη λύτρωση της ηρωίδας από τον καθαρμό, δεν παύει να είναι ένα προσεκτικά γραμμένο κείμενο, ένα γοητευτικά φρονιτσμένο δώρο για τις αναγνώστριες του Μάη, όπου δίνει συνήθως το ραντεβού της η κυρία Μάντα κάθε χρόνο.

Η υπόθεση στρέφεται γύρω από την απαγωγή της κόρης της πρωταγωνίστριας Κυβέλης, της Μαργαρίτας. Η Κυβέλη, κόρη του υπουργού Ηρακλή Παπαδάτου, από δυνατό τζάκι, ανυπότακτη και πνιγμένη από τα πλούτη και το πρωτόκολλο της ζωής της, κάνει τη δική της επανάσταση στο καθημερινό της ντύσιμο, τις επιλογές των φίλων κλπ. Όταν γνωρίζει τον φτωχό ηλεκτρολόγο Ρήγα γνωρίζει τον έρωτα και φτάνει στο σημείο να τα παρατήσει όλα και να τον ακολουθήσει. Σύντομα όμως η ζήλεια και οι παράλογες απαιτήσεις του Ρήγα την αναγκάζουν να χωρίσει και να γυρίσει με την ουρά στα σκέλια στους γονείς της. Το 1999, με την απάτη του Χρηματιστηρίου, ο πατέρας της Κυβέλης χάνει όλη του την προσωπική περιουσία και σα μάννα εξ ουρανού έρχεται ο Ορέστης Δελμούζος, πανίσχυρος επιχειρηματίας, με αμύθητη περιουσία, σπίτια, ελικόπτερα κλπ. που του προσφέρει χρήματα αν του επιτρέψει να παντρευτεί την κόρη του. Η Κυβέλη το μαθαίνει αλλά δέχεται γιατί τον αγαπά τον Ορέστη. Χρόνια αργότερα ξανασυναντά τον Ρήγα και περνά μια βραδιά πάθους μαζί του, με αποτέλεσμα τη Μαργαρίτα. Ο Ορέστης το καταλαβαίνει και χωρίζει από κλίνης την Κυβέλη, γιατί ο ίδιος είναι στείρος, αλλά δεν της εξηγεί το γιατί! Τέλος πάντων, αυτό το κορίτσι το απάγουν τώρα, η Κυβέλη αγωνίζεται να μην το μάθει ο άντρας της, οι απαγωγείς της βάζουν δύσκολα: να αποχωριστεί το δαχτυλίδι του γάμου της, να γίνει πόρνη για μια νύχτα, να γίνει κοκαϊνομανής, να σκοτώσει τον άντρα της, απλά πράγματα, καθημερινά!

Η υπόθεση χοντρικά είναι τραβηγμένη απο τα μαλλιά αλλά επιμένω στον σωστό χειρισμό του θέματος. Γι? αυτό σταμάτησα να διαβάζω περίπου στη μέση κι άρχισα να το ξεφυλλίζω χωρίς να χάνω την πορεία της πλοκής (αρκετές σελίδες ρομαντικού χαρακτήρα τις προσπέρασα, αφού δεν προσθέτανε και τίποτα ουσιαστικό άλλωστε στην πορεία της ιστορίας). Είναι πραγματική έκπληξη ποιοι κρύβονται πίσω από την απαγωγή, μιας και η συγγραφέας έχει φροντίσει να μας ρίξει αληθοφανή στάχτη στα μάτια. Όλα φυσικά έχουν ένα αίσιο τέλος και η πλούσια Κυβέλη και ο πάμπλουτος Ορέστης δηλώνουν ο ένας στον άλλον την ειλικρινή και βαθιά αγάπη τους, απαιτώντας να μην ξαναμπούν μυστικά ανάμεσά τους γιατί αγαπιούνται πραγματικά!

Καλοδουλεμένο, επεξεργασμένο αριστοτεχνικά, υπόθση που σε βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητά σου χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείς για να το παρακολουθήσεις και όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα ωραίο, καλοφτιαγμένο πακέτο! Παρ\' όλ\' αυτά, πιστέψτε με, αν ευχαριστηθήκατε αυτό το βιβλίο, σίγουρα θα υπάρχουν και πολύ καλύτερα μυθιστόρηματα άλλων συγγραφέων που πρέπει να τα διαβάσετε. Γι\' αυτό το λόγο άλλωστε κάνω και αυτές τις παρουσιάσεις. Αν σας άρεσε το βιβλίο, έχει καλώς, μη μείνετε όμως μόνο σε αυτού του είδους τα βιβλία, μη φοβηθείτε να ψάξετε και να ξεψαχνίσετε, νά \'στε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε.

Πάνος Τουρλής