Τα κύματα της νοσταλγίας

της Έλσης Τσουκαράκη

b204899Ένας επιτυχημένος γιατρός κατά λάθος αφαιρεί τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού σε μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Οι τύψεις και μια συγκλονιστική αποκάλυψη τον ωθούν να παραιτηθεί, να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να ταξιδέψει μακριά τους. Η γυναίκα του και ο πατέρας του θύματος αποδύονται σε έναν αγώνα μίσους με το οποίο ποτίζουν τα εναπομείναντα παιδιά τους. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια και αυτό το μίσος θα γυρίσει μπούμερανγκ ενώ οι συνέπειες των αποκαλύψεων κάποια στιγμή θα επηρεάσουν όλους.

Εξαιρετική κεντρική ιδέα, όμως το μυθιστόρημα δίνει έμφαση στην ψυχολογία και την ψυχογράφηση των χαρακτήρων. Δεν έχουμε δηλαδή πολλή δράση και πολλές πράξεις. Η συγγραφέας επικεντρώνεται στο να μας αναλύσει τις εσωτερικές ορμές, τα ορμέμφυτα των χαρακτήρων που έχει επιλέξει να μας παρουσιάσει. Πολύ όμορφες ιστορίες, πολύ ωραία σύνδεση αιτίου και αιτιατού, η ανατροπή και το μυστικό με εξέπληξαν ευχάριστα. Η κυρία Τσουκαράκη γνωρίζει άψογα να φέρνει στην επιφάνεια τις μύχιες σκέψεις και τα αισθήματα των πρωταγωνιστών της, έστω και εις βάρος της πλοκής.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μέρη που παραπέμπουν στην αρχαία τραγωδία: Ύβρις (η αλαζονεία), Άτη (η πλάνη), Νέμεσις (η τιμωρία). Τρεις κύκλοι που τέμνουν τις ζωές του Πέτρου, της Ντίνας, του Θόδωρου, του Μιχάλη, της Αλίκης και τις ανατρέπουν για πάντα. Ένα βαθιά μελετημένο ταξίδι στην άβυσσο του νου, της ψυχής και της καρδιάς.

Πάνος Τουρλής