Σπόρος είναι το όνομά μου

του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Μια καμαρωτή σαύρα εμφανίζεται στο δάσος και κυκλοφορεί ελεύθερη κι ωραία, εν αντιθέσει με τις άλλες σαύρες που έτρεχαν βιαστικές και φοβισμένες. Αυτή η σαύρα γνώρισε τον έρωτα κι απέκτησε τον φιλομαθή και περίεργο Σπόρο που δε σταματάει να κάνει ερωτήσεις. Τα πάντα θ’ αλλάξουν όμως όταν πάει στο σχολείο.

Το νέο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι μια τρυφερή ιστορία γεμάτη νοήματα και διαχρονικές ιδέες που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα, την αυτογνωσία, την πίστη στις δυνάμεις μας, την αγάπη προς τα χαρακτηριστικά μας και τις αντιλήψεις μας, ακόμη και την αυτοεκτίμηση. Έχει μια πολυεπίπεδη και καθόλου στατική πλοκή και ζωντανεύει με ενδιαφέρον λεξιλόγιο καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή των μικρών αναγνωστών: σχολείο, οικογένεια, φίλοι. Οι συνεχείς απορίες του Σπόρου, που προκαλούν θυμηδία στα ζώα του δάσους, είναι πάντα καλοδεχούμενες γιατί μόνο αν ρωτάς θα μάθεις πράγματα. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που χειρίστηκε η μαμά σαύρα τον σχολικό εκφοβισμό του παιδιού της γύρω από το όνομά της και του έδειξε επί του πρακτέου τι σημαίνει αυτό και πόσο απαραίτητο είναι για την αναγέννηση της φύσης. Μόνο που η πράξη της θα φέρει μια αναπάντεχη, γλυκιά έκπληξη!

Η εικονογράφηση της Francesca Rossi αναπαριστά σε τόνους κυρίως του πράσινου το περιβάλλον στο οποίο γεννιέται και μεγαλώνει ο Σπόρος. Λουλούδια, δέντρα, φυτά και άλλα ζώα στολίζουν κάθε σελίδα του βιβλίου και δημιουργούν ένα λεπτομερές σκηνικό που θα εξάψει τη φαντασία των παιδιών. Τα μάτια των χαρακτήρων είναι όλα εκφραστικά, η σχολική τάξη έχει μια ποικιλία από χαριτωμένους μαθητές, η φύση εξυμνείται αναπαραστατικά μέσα από διάφορες και διαφορετικές χρονικές στιγμές και συγκυρίες. Το σπιράλ που υποτίθεται ότι δένει τις σελίδες δίνει την επιτυχημένη ψευδαίσθηση ενός σημειωματάριου ενώ οι μικρές σχολιαστικές παρένθετες εικόνες, με διάφορους γείτονες και φίλους να είναι παρόντες στους διαλόγους του Σπόρου με τη μητέρα του, δίνουν μια ανάλαφρη διάθεση χάρη στο υπέροχο χιούμορ του συγγραφέα.

«Σπόρος είναι το όνομά μου», έτσι συστήνεται ο γλυκός πρωταγωνιστής του νέου βιβλίου από τη σειρά «Ιστορίες από τα τετράδια της φύσης» και καλεί τα παιδιά από 4 ετών και πάνω σε μια περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις, γνώση και φροντισμένο λεξιλόγιο που θα τα βοηθήσει ν’ ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο!

Πάνος Τουρλής