Σημειώσεις για δολοφόνους

του Jonathan Santlofer

978-960-450-997-3Η αστυνομικός Τέρι Ρούσο, επικεφαλής μιας Μονάδας Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας
της Νέας Υόρκης στο βορειοκεντρικό τμήμα της πόλης και ο Νέιθαν Ροντρίγκεζ, ένας αστυνομικός που παράτησε σύντομα την ενεργό δράση κι έγινε σκιτσογράφος,
μισός Εβραίος και μισός Πορτορικανός στην καταγωγή, προσπαθούν να εξιχνιάσουν μια νέα υπόθεση, όπου μια σειρά αντρών, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, δολοφονούν ξαφνικά ένα οποιοδήποτε θύμα και αυτοκτονούν. Ποιος είναι ο κοινός συνεκτικός δεσμός τους και τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο μυαλό τους;

Το δεύτερο βιβλίο με ήρωα τον Ροντρίγκεζ ήταν αρκετά κατώτερο από το πρώτο. Ίσως φταίει η κεντρική υπόθεση, που είχε πολλά κατ’ επίφασιν ασύνδετα κομμάτια μεταξύ τους, τα οποία σταδιακά ενώθηκαν σε ένα ανατριχιαστικό μυστικό. Γρήγορη και στακάτη δράση μεν, όμως ο ρόλος των σκίτσων πλέον του Ροντρίγκεζ ξέφτισε, γιατί εδώ έχουμε μεν σκίτσα κάποιων δολοφόνων, όμως από ένα σημείο και μετά δεν έχουν λόγο ύπαρξης, το πολύ πολύ για να οπτικοποιηθεί η ένταση και η αγωνία.

Στα θετικά είναι οι διαρκείς αιχμές του συγγραφέα για το σύστημα υγείας και δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ η κεντρική ιδέα, η τροποποίηση του εγκεφάλου ορισμένων εθελοντών, στρατιωτών του Στρατού των ΗΠΑ, κάτι που επιφέρει σοβαρές διαταραχές και δε θα αρέσει στο κοινό έτσι και μαθευτεί, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δώσει ο συγγραφέας στον αναγνώστη την ευκαιρία να μελετήσει και να βρει κι άλλα στοιχεία για τα πειράματα που συνεχίζουν ακόμη και στην εποχή μας να υφίστανται σε εθελοντές-φτωχούς ανθρώπους που θα πληρωθούν καλά, χωρίς να σκέφτονται ότι η ζωή τους και οι ζωές των δικών τους ανθρώπων θα αλλάξουν για πάντα.

Αν και καλοδεχούμενο, το κλείσιμο της ιστορίας της δολοφονίας του πατέρα του πρωταγωνιστή φάνηκε σα στραβά κολλημένο στην όλη πλοκή, μιας και ασχοληθήκαμε μαζί του μετά το κλείσιμο της υπόθεσης του μυθιστορήματος. Δίνεται μια εντελώς νέα οπτική στο θέμα, κάτι που ηρεμεί τις τύψεις του καλλιτέχνη. Κι εδώ έχουμε αγώνα δρόμου για το ποιος θα λύσει τον γρίφο, η Αστυνομία ή το FBI, κι εδώ έχουμε τον ερωτικό δεσμό Τέρι και Ροντρίγκεζ που δέχεται τους πρώτους τριγμούς ενώ η γιαγιά δεν εμφανίζεται τόσο πολύ όσο η μάνα, που αποφασίζει να προχωρήσει στη ζωή της, είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία του άντρα της, κάτι που θα αναστατώσει τον Ροντρίγκεζ. Κι όλα αυτά έξι μόλις μήνες μετά την πρώτη υπόθεση του Ροντρίγκεζ, στην οποία υπάρχουν αναφορές που δεν αλλοιώνουν όμως την αγωνία και την έκπληξη κάποιου που δεν έχει διαβάσει το 1ο βιβλίο.

Πάνος Τουρλής