Σε βλέπω

της Chevy Stevens

Το καινούργιο βιβλίο της Στήβενς ήρθε και θα σας καθηλώσει! Επιτέλους, η Ναντίν Λαβουά βγαίνει στο προσκήνιο και μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη δική της περιπέτεια. Μετά τις περιπτώσεις των ασθενών της που αποτέλεσαν υλικό για τα δύο προηγούμενα βιβλία (Η εξαφάνιση και Το στίγμα) η Ναντίν καταθέτει στον αναγνώστη τη δική της τραυματική εμπειρία.

Η Ναντίν, προσπαθώντας να βοηθήσει την παρ\' ολίγον αυτόχειρα Χέδερ να επιστρέψει στη φυσιολογική της ζωή, διαπιστώνει ότι το κορίτσι απομακρύνθηκε από ένα κοινόβιο, το Ποτάμι της Ζωής, και την ισχυρή επιρροή του ηγέτη του, Άαρον Κουίν. Ο Άαρον και το κοινόβιό του είναι παλιοί γνώριμοι της Ναντίν και η ψυχίατρος νιώθει το φόβο της να επιστρέφει δριμύτερος τουλάχιστον είκοσι χρόνια αργότερα.

Στα δεκατρία της, η μητέρα της Ναντίν το έσκασε από το σπίτι μαζί με την κόρη της και το γιο της, Ρόμπι, για να μείνουν στο κοινόβιο. Η Ναντίν έχει απωθήσει στα βάθη του υποσυνειδήτου της τις εμπειρίες της και τις αναμνήσεις από εκείνο το μέρος, ως την ημέρα που ανέλαβε τη Χέδερ. Έτσι, σιγά σιγά διαπιστώνουμε ότι η Ναντίν είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Άαρον Κουίν αλλά δεν είχε κανέναν να τη λάβει σοβαρά υπ\' όψιν του και να τη βοηθήσει. Μετά την εξαφάνιση μιας γυναίκας και τον πνιγμό ενός παιδιού, η μητέρα της Ναντίν επιστρέφει στο σπίτι της, όπου οι καβγάδες με τον άντρα της συνεχίζονται αμείωτοι. Η Ναντίν σπουδάζει και μετά παντρεύεται τον Πολ, έναν άντρα που πεθαίνει τελικά από καρκίνο κι έχει γιο από άλλο γάμο, τον Γκάρετ. Η κόρη της Ναντίν και του Πολ καταφεύγει στους δρόμους και στα ναρκωτικά, κάνοντας τη μητέρα της να χάσει οριστικά τον ύπνο της από αγωνία για τη ζωή του μονάκριβου κοριτσιού της.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το αρχικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστορία και αυτή η ιστορία αποκαλύπτεται τμηματικά. Η Χέδερ καταφέρνει ν\' αυτοκτονήσει τελικά κι έτσι η Ναντίν νιώθει υποχρέωση να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να θυμηθεί ακριβώς τι της συνέβη και να καταγγείλει τον Άαρον, ψάχνοντας γυναίκες που εγκατέλειψαν το κοινόβιο και έζησαν παρόμοιες φριχτές στιγμές. Τι θα γίνει όμως όταν η Ναντίν ανακαλύψει ότι την κόρη της την έπεισε ο Άαρον να γίνει μέλος του κοινόβιού του; Πώς θα αντιδράσει όταν η κόρη της της αποκαλύψει ότι έπεσε κι εκείνη θύμα σεξουαλικής καοποίησης μέσα στο ίδιο το σπίτι της από ένα πρόσωπο υπεράνω υποψίας; Θα αναλάβει τις ευθύνες της η Ναντίν και θα παραδεχτεί τα λάθη της; Θα τιμωρηθεί ο Άαρον;

Πιστέψτε με, η ιστορία έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, πολλές ανατροπές κι εκεί που λες ότι τελείωσε, αμέσως ξεκινάει μαι καινούργια προοπτική της πλοκής που δεν την είχες υπολογίσει. Καλοφτιαγμένα ψυχολογικά προφίλ, σωστές δράσεις και αντιδράσεις, εξελίξεις που κόβουν την ανάσα, χαρακτήρες ολοζώντανοι και αληθινοί, σε γενικές γραμμές από τα καλύτερα βιβλία της Στήβενς και δεν πρέπει να το χάσετε!

Πάνος Τουρλής