Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Η «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, συνεχίζει στη σειρά αυτή να διαλέγει πρωτότυπες, τρυφερές και συναρπαστικές περιπέτειες, όπως αυτήν του συγκεκριμένου βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, ένα τάγμα Αμερικανών στρατιωτών αποκλείστηκε στη Γαλλία, περικυκλωμένο από Γερμανούς που τους επιτίθεντο με μανία. Απελπισμένοι οι στρατιώτες βάσισαν τις ελπίδες τους για βοήθεια σ’ ένα ταχυδρομικό περιστέρι, τη Σερ Αμί. Θα καταφέρει το εκπαιδευμένο πουλί να ξεφύγει από τις γραμμές του εχθρού και να μεταφέρει το μήνυμα για βοήθεια ώστε να σώσει τους αποκλεισμένους στρατιώτες;

Η ιστορία είναι γραμμένη απλά αλλά ένιωσα την ένταση της δράσης και της περιπέτειας σχεδόν από την αρχή. Ο συγγραφέας απέδωσε με όσο πιο μαλακό τρόπο γινόταν τις συνθήκες των μαχών που επικρατούσαν στον πόλεμο και να μεταφέρει την αγωνία και τον πόνο των στρατιωτών στους μικρούς αναγνώστες. Το παιδί θα ταξιδέψει στα αποκλεισμένα χαρακώματα και θα ενστερνιστεί την αγωνία των στρατιωτών για σωτηρία ενώ στις τελευταίες σελίδες θα διαβάσει εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για την πραγματική Σερ Αμί και για τον τρόπο εκπαίδευσης των ταχυδρομικών περιστεριών ανά τους αιώνες. Η εικονογράφηση της κυρίας Λίλας Καλογερή είναι ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση της εποχής και των συνθηκών. Ένας φτερωτός «απρόσμενος φίλος» θα πετάξει τη φαντασία των παιδιών ψηλά!

Πάνος Τουρλής