Ρήγας Φεραίος (Μικρές ελληνικές ιστορίες #1)

της Γιολάντας Χατζή

Η Γιολάντα Χατζή, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Πέτρο Χριστούλια, κάνει ένα τολμηρό βήμα: να μιλήσει σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για τα χρόνια της ζύμωσης της Επανάστασης του 1821. Με αγάπη και ενδιαφέρον ζωντανεύει περιστατικά που οδήγησαν σταδιακά στον ξεσηκωμό του γένους και καταγράφει πολύτιμες στιγμές γεμάτες ιδεολογία, ηρωισμό, αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία. Ομολογώ πως το λεξιλόγιο και οι πληροφορίες που δίνονται ίσως δυσκολέψουν τα παιδιά στα οποία απευθύνεται το βιβλίο, εδώ όμως είναι απαραίτητη μια ευδόκιμη συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε οι μικροί αναγνώστες να μην επηρεαστούν αλλά να ενσκήψουν με ενδιαφέρον και φιλομάθεια πάνω από τις άγνωστες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας που διαμόρφωσαν την πορεία της πατρίδας μας. Το γλωσσάρι μάλιστα στο τέλος του βιβλίου θα βοηθήσει εποικοδομητικά αυτήν τη συναρπαστική αναγνωστική περιπέτεια, υπερκερνώντας τυχόν προβλήματα και εμπόδια. Η μάθηση πρέπει να είναι διαρκής και να εμπλουτίζεται συνεχώς, επομένως ένα πιο πλούσιο λεξιλόγιο ή κάποιες ιδέες που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά καλό είναι να παρουσιάζονται εύληπτα και διασκεδαστικά, όπως ακριβώς προτείνει η Γιολάντα Χατζή, ώστε να τα κάνουν αναπόσπαστο κτήμα τους.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς αφορά τον Ρήγα Φεραίο, τον άνθρωπο που γαλουχήθηκε με τον Γαλλικό Διαφωτισμό και πέρασε τις ιδέες του κρυφά σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία με έδρα του τη Βιέννη. Αναφέρονται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του, η «Χάρτα», ο «Θούριος», καταγράφεται λιτά και περιεκτικά ο τρόπος σκέψης του και η ιστορία σταματάει στη φυλάκισή του, μιας και το τέλος του είναι τόσο οδυνηρό που ούτε οι μεγάλοι δεν το αντέχουν, πόσο μάλλον τα παιδιά. Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια είναι μια πραγματική έκπληξη: απεικονίζει τους μισούς ήρωες ως ανθρώπους και τους άλλους μισούς ως χαριτωμένα αλεπουδάκια και ποντικάκια, ακριβώς όπως κάνει το σύμπαν του Walt Disney στα κόμικς με ήρωες τον Μίκυ Μάους και την οικογένεια Ντακ! Αυτό το παιχνίδισμα φέρνει ακόμη πιο κοντά το παιδί με το κείμενο, μιας και το βοηθάει να οικειοποιηθεί ευκολότερα την πλοκή, χάρη σε αυτές τις εικονογραφικές αναπαραστάσεις! Η Βιέννη με τα μνημεία της ζωντανεύει παραστατικά, ο Ρήγας έχει ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες, η εποχή και η ατμόσφαιρα είναι πιστές στην πραγματικότητα ενώ οικεία κατοικίδια, όπως η γάτα και το περιστέρι, δημιουργούν τις απαραίτητες χαριτωμένες νότες σ’ ένα κείμενο που μέσα από τα περιστατικά που βιώνει ο Ρήγας, αναφέρεται αναπόφευκτα και στην προδοσία.

«Μικρές ελληνικές ιστορίες» λοιπόν για παιδιά από 5 ετών και πάνω, κατάλληλες για να μάθουν με εύληπτο τρόπο οι μικροί αναγνώστες τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος μας. Είναι μια σειρά βιβλίων που αξίζει να εμπιστευτούν γονείς και εκπαιδευτικοί και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν σωστά σημαντικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

Πάνος Τουρλής