Πωλητής ευτυχίας

του Ντάβιντε Κάλι

Ο κύριος Περιστέρης έρχεται και πουλάει ευτυχία, σε μικρά και μεγάλα βάζα, ακόμη και σε οικογενειακή συσκευασία. Έχει πολλούς πελάτες και προσπαθεί να τους αφήσει όλους ικανοποιημένους. Πόσο θέλει ο καθένας και γιατί; Για δώρο, για τον εαυτό του, από άποψη; Κι αν δε θέλει κάποιος γιατί νιώθει έτσι; Τελικά τι περιέχουν τα βαζάκια της ευτυχίας;

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που με σύντομες προτάσεις και απλό λεξιλόγιο ζωντανεύει ποικίλες σκηνές καθημερινής ζωής και καταγράφει μια πλειάδα από ενδιαφέροντες χαρακτήρες, αντιπροσωπευτικούς μιας μικρής κοινωνίας. Από την αρχή σχηματίζει κανείς ένα αμυδρό χαμόγελο, όταν διαπιστώνει πως η ευτυχία πωλείται και μάλιστα σε πολλές συσκευασίες. Στη συνέχεια έχουμε το ρεαλιστικό πελατολόγιο και στο τέλος μια μεγάλη έκπληξη, που δίνει και το νόημα της ιστορίας. Μεταξύ άλλων, γέλασα πολύ με τον καλλιτέχνη που δεν ήθελε να αγοράσει ευτυχία «γιατί οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι δυστυχισμένοι», συγκινήθηκα με τη γιαγιά που αγόρασε για τα εγγονάκια της και ξαφνιάστηκα με το περιεχόμενο του βάζου.

Η εικονογράφηση του Μάρκο Σομά είναι εξαιρετική, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και γλαφυρότατη απεικόνιση του πελατολογίου. Ευτυχώς που οι χαρακτήρες δεν είναι άνθρωποι αλλά πουλιά κι έτσι δίνεται στον καλλιτέχνη η δυνατότητα να αναπαριστήσει τον κάθε ήρωα με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Έχει μελετήσει την ανατομία και τις φυσιονωμίες του κάθε πτηνού και τα έχει δώσει έτσι που ένιωθα πως όπου να ‘ναι θα ξεπεταχτούν από τις σελίδες. Η νοικοκυρά Πέρδικα, η γλυκιά Παπαδίτσα, η κομψή κυρία Τσαλαπετεινού, ο ανυποχώρητος Περιστέρης, ο πλουμιστός Φασιανός και άλλοι ζουν σ’ ένα υπέροχο δέντρο γεμάτο φύλλα, καρπούς και κλαδιά που δίνουν από μόνα τους λαβές για ένα πλουσιότατο φόντο, πόσο μάλλον όταν αναπαρίσταται και ο μικρόκοσμος του κάθε πουλιού. Έτσι έχουμε το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον της ιστορίας γεμάτα απίθανες και ευρηματικές λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν τα παιδιά σ’ ένα ατέλειωτο παιχνίδι παρατήρησης και εξερεύνησης.

Ο «Πωλητής ευτυχίας» έρχεται για να προσφέρει χαρά στο αγοραστικό του κοινό και μας παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές προσωπικότητες και διασκεδαστικές εικόνες που θα δείξουν στους μικρού αναγνώστες με ευρηματικό τρόπο τι προσφέρει η ευτυχία και πώς μπορεί να αποκτήσει ο καθένας τη δική του. Μια από τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες για μικρά παιδιά.

Πάνος Τουρλής