Πού έκαναν sex στην Αθήνα του Μεσοπολέμου;

των Εύας Γανίδου και Τάσου Θεοφίλου

Ας πάμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και ας γυρίσουμε στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Ας περπατήσουμε στα στενά της πόλης, στα κακοφωτισμένα σημεία, μακριά από τις λεωφόρους και τους κεντρικούς δρόμους. Από τον Βούθουλα στο Μεταξουργείο και στα Πετράλωνα κι από κει στην Πλάκα, στη Συγγρού και στο Κολωνάκι, οπότε σιγά σιγά φτάνουμε Νεάπολη και Βάθη. Τι συνέβαινε λοιπόν σε αυτές τις περιοχές από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1930; Πού κατέφευγαν τα παράνομα ή τα φρέσκα ζευγαράκια, πού κρύβονταν και με τι κίνδυνο, κυρίως για τις γυναίκες; Πού πραγματοποιούνταν το εξωσυζυγικό σεξ, παρ’ όλη την αυστηρή αστυνόμευση; Ως πού έφταναν σε ιδέες και υλοποιήσεις οι απελπισμένοι εραστές αλλά και αυτοί που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα «ραντεβουδάκια» των νέων και των παντρεμένων; Η ομάδα που δημιούργησε τη σελίδα στο facebook και στο Instagram με τίτλο «dirty ‘30s & late ‘20s» τα εντόπισε, τα κατέγραψε και τα αποτύπωσε σ’ έναν αυθεντικό χάρτη της Αθήνας εκείνης της εποχής.

Η Εύα Γανίδου και ο Τάσος Θεοφίλου έκαναν εξαίρετη από κάθε άποψη δουλειά. Μελέτη, έρευνα, σύνταξη κειμένων, επιλογή φωτογραφιών και όλα αυτά τοποθετημένα σ’ έναν χάρτη της πρωτεύουσας. Επέλεξαν έντεκα ιστορίες από την Αθήνα του μεσοπολέμου και μας τις παρουσιάζουν με τη χρήση QR Code. Κάθε σημείο ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη έχει τον αντίστοιχο κωδικό και σκανάροντάς τον ο αναγνώστης μεταβαίνει σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο της ιστοσελίδας του βιβλιοπωλείου red ‘n ‘noir, απ’ όπου και διατίθεται ο χάρτης. Τα κείμενα είναι μικρά και ευκολοδιάβαστα, με χιούμορ, εμπλουτισμένα με αυθεντικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ από εφημερίδες της εποχής. καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Το πάντα αγαπημένο Ζάππειο για ζευγαράκια που το βάζουν στα πόδια όταν φανεί ο πόλισμαν με το κλεφτοφάναρο, «άτομα ανωμάλων ορέξεων» στον Εθνικό Κήπο που παρενοχλούν αθώους περιπατητές, κατηγορίες ερωτευμένων που κρύβονται στα αθηναϊκά σινεμά (προτιμητέα αυτά με τις πολλές πόρτες!), τα νυχτερινά κέντρα «Χόλλυγουντ» και «Σόνια» της λαϊκής και πολυσύχναστης λεωφόρου Αλεξάνδρας (κάποια αναφέρονται σε έργο του Μενέλαου Λουντέμη) και πώς συνδέθηκαν με μια άγρια δολοφονία, το κοριτσοπαζάρεμα στα μαγαζιά της Σταδίου, τα περίεργα «ενοικιαστήρια» και ποιος τα αναρτούσε, τα όργια στο «Βανκούβερ Απάρτμεντ» της οδού Δεριγνύ και πώς συνδέονται με έναν ισχυρό εργολάβο δημοσίων έργων, οι «τροχοφόροι γκαρσονιέρες» ή ταξί-σεπαρέ, αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται σε αυτόν τον χάρτη μ’ έναν έξυπνο και διαδραστικό τρόπο με παράθεση άρθρων από τις εφημερίδες της εποχής («Πατρίς», «Ακρόπολις», «Εσπερινή», «Αθηναϊκά Νέα» κλπ.).

«Πού έκαναν sex στην Αθήνα του Μεσοπολέμου» λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή: παντού! Η εφευρετικότητα όμως και τα κόλπα ξεπερνάνε κάθε φαντασία για εκμετάλλευση ή / και απόλαυση των πολύτιμων αυτών στιγμών! Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός πως αναφερόμαστε σε μια εποχή όπου οι εφημερίδες απασχολούνται με την ερωτική ζωή των Αθηναίων και τα παρατράγουδά της κυρίως γιατί τα αφροδίσια νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση ενώ η σωματεμπορία και η πορνεία αποτελούσαν σημαντική απειλή για τις γυναίκες της εποχής. Χιλιάδες διαφημίσεις συφιλιολόγων και αφροδισιολόγων συναγωνίζονταν σε αριθμό τα «πικάντικα ρεπορτάζ» που φέρνουν γέλιο αλλά και οργή και δημιουργούν μια άλλη συνολική εικόνα για τη ρομαντική Αθήνα που όλοι έχουμε στον νου μας όταν αναφερόμαστε στην εποχή εκείνη. Η Εύα Γανίδου και ο Τάσος Θεοφίλου έφτιαξαν έναν αξιόλογο και πολύτιμο χάρτη γεμάτο «καυτές» και «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες, άκρως τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες ενώ δε σταματούν την προβολή, προώθηση και ανάδειξη του υλικού που έχουν στα χέρια τους είτε με events είτε με ομιλίες σε βιβλιοφιλικά φεστιβάλ κλπ. Η τοπογραφία του «παράνομου έρωτα» του μεσοπολέμου τώρα στο κινητό σας με ένα κλικ! Απολαύστε και γελάστε!

Πάνος Τουρλής