Πουά μαγιό

της Μαρίας Προδρόμου

Ο Άρης είναι ένας μικρός βιβλιοφάγος που τρελαίνεται να γράφει ιστορίες μυστηρίου. Επειδή νομίζει ότι κανένας δεν τον καταλαβαίνει προσπαθεί να φέρνει σε πέρας κάθε πρόβλημα που προκύπτει για να αποδείξει την αξία του. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ένας άγνωστος άντρας θάβει μια μπλε πλαστική σακούλα στην παραλία όπου κάνει μπάνιο ο Άρης με τα αδέρφια του και μετά χάνεται στη θάλασσα, η οποία σύντομα ξεβράζει… το μαγιό του! Πώς εξαφανίστηκε ο άγνωστος; Έπαθε κάτι κακό ή έπεσε θύμα απαγωγής; Τι έχει μέσα η σακούλα που έθαψε;

Η πρώτη διασκεδαστική περιπέτεια του μικρού Άρη με έκανε να γελάσω πολύ με τα καμώματα των παιδιών ενώ απολάμβανα τις διαρκείς ανατροπές. Ο πατέρας του μικρού πρωταγωνιστή επέμενε να τον γράψει στο ποδόσφαιρο για να σταματήσει να διαβάζει συνέχεια, η μητέρα του τον παρότρυνε να μάθει μουσικό όργανο για τον ίδιο λόγο. Τζίφος και οι δύο προσπάθειες κι έτσι ο Άρης αφοσιώθηκε απερίσπαστος στα βιβλία του. Γνώρισα μια οικογένεια πολυμελή, με τον κατά ένα χρόνο μικρότερο του Άρη Θανάση, τη μεγαλύτερη, τη Μαργαρίτα, που πάει λύκειο και τα πολύ μικρά δίδυμα Γιώργο και Νικόλα να ταλαιπωρούν τους γονείς τους με τα καμώματά τους και να κάνουν συνέχεια σκανταλιές. Η Μαργαρίτα τραβάει τα περισσότερα δεινά, που πρέπει να προσέχει τον Άρη και τον Θανάση, έτσι, την πρώτη τους μέρα μετά το κλείσιμο των σχολείων που πήγαν για μπάνιο, παρ’ όλο που τα πρόσεχε, ήταν μακριά τους ώστε ν’ απολαύσει την παρέα των φιλενάδων της.  Έτσι ξεκινάει μια υπόθεση που εμπλέκει σκύλους, αστυνομικούς και ανυποψίαστους λουόμενους σε ένα μπερδεμένο κουβάρι που όμως έχει μια απλούστατη εξήγηση.

Η εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου είναι πολύχρωμη και παραστατική. Οι εικόνες της ντύνουν στην κυριολεξία την κάθε σελίδα, μιας και τα σχέδιά της είτε τρυπώνουν ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου είτε στέκονται με περηφάνια στο πλάι ή απέναντι. Δεν έχουμε μόνο αποτύπωση των γεγονότων που καταγράφει με μαεστρία η συγγραφέας αλλά και την παράθεση αντικειμένων που εικονοποιούν την αφήγηση, όπως αυτά που απαρτίζουν τον μικρόκοσμο του Άρη ή ένα αστυνομικό τμήμα ή τις εντολές της μαμάς. Πολύχρωμα, εκφραστικά και χαριτωμένα, τα σκίτσα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα της περιπέτειας.

Το »Πουά μαγιό» είναι μια αστεία ιστορία, με ωραίες ανατροπές, που αποτυπώνει την καθημερινότητα ενός παιδιού που μόλις τέλειωσε το σχολείο για το καλοκαίρι κι ετοιμάζεται να κάνει μπάνια και να ξεκουραστεί, αποδίδει σωστά τον ψυχοσυναισθηματικό του κόσμο και φέρνει στη ζωή του τα πάνω κάτω ώσπου να βρεθεί η άκρη του νήματος σε μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο, απορίες και εκπληξεις!

Πάνος Τουρλής