Πορφυρά ποτάμια

του Jean-Christophe Grangé

Στους πρόποδες των Άλπεων, στην πανεπιστημιούπολη του Γκερνόν, ένας νεαρός άντρας βρίσκεται νεκρός με ίχνη βασανισμού στο κορμί του. Ταυτόχρονα, στο Σαρζάκ, που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από κει, άγνωστοι θα συλήσουν τον τάφο ενός μικρού παιδιού και θα εξαφανίσουν κάθε ίχνος του από τα σχολικά αρχεία. Αυτές οι δύο υποθέσεις θα ενωθούν απρόσμενα και θα φέρουν στο φως μια σατανική πλεκτάνη, ικανή να ελέγχει  τα «πορφυρά ποτάμια»!

Στην πρώτη του περιπέτεια ο αστυνόμος Πιερ Νιεμάν, μετά την ωμότητα που επέδειξε σε μια υπόθεση στο Παρίσι, βρίσκεται μπλεγμένος σ’ έναν κλειστό κύκλο προνομιούχων μιας πανεπιστημιακής κοινότητας απομονωμένης στα βουνά της Γαλλίας, σ’ έναν τόπο ξεχασμένο από πολλούς. Ο Νιεμάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δράση ενός αστυνομικού κυνηγού δολοφόνων και εμπόρων ναρκωτικών για μια καλοπληρωμένη και αξιοσέβαστη δουλειά γραφείου, μια θέση που για άλλους θεωρούνταν προαγωγή αλλά εκείνος πιστεύει πως απλά μπήκε στο περιθώριο κι αυτό νέκρωσε τα αρχέγονα ένστικτά του. Είναι επίμονος, βίαιος, με πείσμα, απότοκο της ζωής του σ’ έναν κόσμο βίας, σ’ ένα σύμπαν διαφθοράς, στα όρια της ωμότητας και της κτηνωδίας, όπου μεγάλωσε και ατσαλώθηκε χωρίς να νοιάζεται για την απειλή του κινδύνου. Η βία όμως έχει φτάσει να τον κυριεύει, να τον πολιορκεί εκ βαθέων κι έτσι η υπόθεση του Γκερνόν είναι η ιδανική για να ξεφύγει από την πίεση. Ο αστυνομικός διευθυντής Αντουάν Ρεμ, επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής Σωματεμπορίας, ανώτερη βαθμίδα του Τμήματος Ηθών, αναθέτει στον Νιεμάν την εξιχνίαση της δολοφονίας ενός βιβλιοθηκάριου που βρέθηκε στο Γκερνόν, κωμόπολη της Ιζέρ, με ίχνη βασανιστηρίων και ίχνη στραγγαλισμού, ο οποίος εργαζόταν στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της πόλης. Ο ανακριτής Μπερνάν Τερπάντ έχει πελαγώσει και θέλει κάποιον έμπειρο να λύσει την υπόθεση πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς κι έτσι ο Νιεμάν είναι η ιδανική επιλογή. Στο πλάι του εργάζεται με προσήλωση ο επιθεωρητής της Δικαστικής Αστυνομίας της Γκρενόμπλ Ερίκ Ζουανώ, που ψάχνει με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό τα στοιχεία της υπόθεσης.

Ο συγγραφέας έστησε άλλη μια πανέξυπνη, ανατρεπτική και φριχτή στην αλήθεια της ιστορία που με κράτησε σε αγωνία ως την τελευταία σελίδα! Είναι μια υπόθεση που αρχίζει να ξετυλίγεται από τον μικρόκοσμο ενός πανεπιστημίου, με τους φοιτητές του, το προσωπικό του, τους οικότροφους, όπου δημιουργούνται κλίκες και αριστεία και συνδέεται απρόσμενα με την υπόθεση στο Σαρζάκ. Μοναχικός και απόμακρος ο Ρεμύ Καγιουά, αν και παντρεμένος, γιατί βασανίστηκε τόσο φριχτά; Μήπως έμαθε ή ήξερε ή ανακάλυψε κάτι, μήπως ο θάνατός του έχει σχέση το παρελθόν του ή γνώρισε κάποιον; Τι ρόλο παίζει η διατριβή που ετοίμαζε για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας; Σύντομα όμως τα θύματα αυξάνονται με ανατριχιαστικές ομοιότητες μεταξύ τους και με κοινό τρόπο δολοφονίας και βασανισμού!

Ταυτόχρονα, ο Αλγερινός υπομοίραρχος της αστυνομίας Καρίμ Αμπντούφ, που όνειρό του είναι να ασχοληθεί με τη γενετική έρευνα και τη χρήση του γενετικού κώδικα σε υποθέσεις βιασμού και δολοφονίας, έχει παγιδευτεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη γεμάτη ανία, σε μια φυλακή δίχως τοίχους. Ορφανός, μεγάλωσε σε ίδρυμα, έζησε την άστατη και επιθετική εφηβεία του στη Ναντέρ, μπλέχτηκε με τον υπόκοσμο, και τελικά έγινε αστυνομικός ώστε να συνεχίσει τις δουλειές του προφυλαγμένος από τους νόμους, μόνο που μια σειρά από γεγονότα τον ανάγκασαν να αποχωριστεί την πόλη και το παρελθόν του. Η στάση του δεν ήταν αρεστή στους ανωτέρους του κι έτσι μετατέθηκε σ’ ένα ξεχασμένο μέρος, το Σαρζάκ. Ζούσε μόνος, κοιμόταν μόνος, δούλευε μόνος και διάβαζε πολύ ώστε να μην ξεχνάει το επάγγελμά του. Να όμως που άγνωστοι θα συλήσουν τον τάφο ενός δεκάχρονου παιδιού και θα εξαφανίσουν τα στοιχεία του από τα σχολικά αρχεία. Ποιο ήταν αυτό το παιδί, ποια η οικογένειά του, γιατί ανοίχτηκε το μνήμα του, γιατί λείπει η φωτογραφία του; Ποιος ήξερε τόσο καλά το σχολείο του ώστε να εξαφανίσει όλα τα σχετικά έγγραφα από κάθε πιθανή θέση;

Το μυθιστόρημα περιέχει άψογες σκιαγραφήσεις, κινηματογραφική δράση, ανατροπές, δένει σε καίριο σημείο τις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις κι οι εξελίξεις απογειώνουν την πλοκή. Η δεξιότητα και η μαεστρία του συγγραφέα είναι εξαίρετες, μας παρουσιάζει μια σειρά από υπόπτους, ρίχνει διάφορα ίχνη στο αναγνωστικό διάβα, προχωράει από σελίδα σε σελίδα όλο και πιο βαθιά στην ανθρώπινη παράνοια κι αρχίζει αργά αλλά σταθερά να φέρνει τις απαραίτητες αλήθειες στο φως, συγκροτώντας τελικά έναν κύκλο αίματος και εκδίκησης. Λίμνες, δάση και παγετώνες, μικρές πόλεις, κλειστή κοινωνία, μυστικά και λάθη, όλα περιγράφονται με ενάργεια και λεπτομέρειες που χαρίζουν άφθαστο ρεαλισμό και μας βάζουν για τα καλά στην ιστορία. Πόσο συναρπαστικό να διαπιστώνεις πως ο πάγος στα βουνά και ακόμη περισσότερο σε αρκτικές περιοχές είναι μια μηχανή που σε γυρίζει πίσω στον χρόνο, μιας και μέσα του παγιδεύονται δείγματα νερού και φυσαλίδες οξυγόνου αιώνων! Μαθαίνουμε επίσης για την όξινη βροχή και τις ζημιές στο περιβάλλον από τα εργοστάσια λιγνίτη, μπαίνουμε στις τάξεις των σκίνχεντ για να δούμε την ιεραρχία και την ψυχολογία τους, μαθαίνουμε πολλές πληροφορίες για το ανθρώπινο DNA και για τα γονίδια κι όλα αυτά όσο προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια απ’ όλα αυτά έχουν σημασία και ζωτικό ρόλο για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Μεγαλώνουμε σ΄ έναν κόσμο ωμό, ασυνάρτητο, κλειστό. Έναν κόσμο επικίνδυνο, με καλά προσδιορισμένα όρια. Στέκεσαι απ’ έξω και δεν μπορείς να τον καταλάβεις. Βρίσκεσαι μέσα και χάνεις κάθε αίσθηση αντικειμενικότητας. Αυτό είν’ ο κόσμος των μπάτσων» (σελ. 226). Δύο διαφορετικοί μεταξύ τους πρωταγωνιστές, δύο αντισυμβατικοί αστυνομικοί, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν στο φως μια σκοτεινή συνωμοσία όσο τα θύματα αυξάνονται και στο τέλος κινδυνεύουν και οι ίδιοι! Ανατροπές, εκπλήξεις, σφιχτοδεμένη πλοκή, όλα τα γνωρίσματα της αγαπημένης γραφής του Jean-Christophe Grangé είναι εδώ, σε άλλο ένα δυνατό μυθιστόρημα!

Πάνος Τουρλής