Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Μια πρωτότυπη παιδική ιστορία. Επιστήμονες απάγουν τον Αη-Βασίλη και τον πιέζουν να αποκαλύψει πώς καταφέρνει μέσα σε μία και μόνη νύχτα να διασχίσει όλη τη γη, να αφήσει δώρα σε κάθε σπίτι (που όλα μαζί ζυγίζουν έναν τόνο) και μάλιστα με έλαφια, καταστρατηγώντας κάθε έννοια της φυσικής και του χωροχρόνου. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν τα ξωτικά που βοηθούν τον Αη-Βασίλη ανακαλύπτουν την απαγωγή και ειδοποιούν τα παιδιά του κόσμου.

Η λύση στο μυστήριο είναι μία: πίστη και αθωότητα. Ο Αη-Βασίλης τα καταφέρνει όλα αυτά γιατί τα παιδιά τον πιστεύουν, πιστεύουν στον ίδιο αλλά και στη χαρά και στο χαμόγελό του, στην έκπληξη και στην αγωνία για το δώρο. Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται το λάθος τους και ελευθερώνουν τον Αη-Βασίλη, ζητώντας του συγνώμη και ζώντας για άλλη μια φορά μια μαγική Πρωτοχρονιά, ίδια με αυτή των παιδικών τους χρόνων, που τόσο τους έχει λείψει. Καλογραμμένο και έξυπνο, διαβάστε το στα παιδιά σας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και αφήστε στο τζάκι ένα πιάτο κουλουράκια κι ένα ποτήρι γάλα, ποτέ δεν ξέρεις, ίσως το πρωί η κάλτσα είναι γεμάτη και το πιάτο και το ποτήρι άδεια!!!Δεν αντέχω, θα παρατηρήσω μια αβλεψία: στο κείμενο το δώρο που ανακαλύπτει ο καλός επιστήμονας είναι ένα κόκκινο αυτοκινητάκι, στην εικονογράφηση όμως έχουμε ένα κίτρινο αυτοκινητάκι, και μιλάμε για δύο εικόνες μες στο κείμενο, όχι μία.

Παρακαλώ προσέξτε το γιατί τα παιδιά όταν διαβάζουν δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην εικόνα και δεν πρέπει ούτε να θυμώσουν με ένα βιβλίο που τους κοροϊδεύει ούτε να δίνουμε λάθος εικόνες στη φαντασία τους.

Πάνος Τουρλής