Περιπέτεια στο νησί

της Enid Blyton

Η Enid Blyton (1897-1968) πραγματικά δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι η συγγραφέας που μας χάρισε αξέχαστες στιγμές ανάγνωσης και μας σύστησε ευρηματικές παρέες παιδιών που ζουν περιπέτειες, λύνουν μυστήρια, ταξιδεύουν, κινδυνεύουν και χάρη σ’ αυτούς περνούσαν ευχάριστα και όμορφα οι εξωσχολικές μας ώρες. Ποιος δεν έχει διαβάσει τους Μυστικούς 7 ή τους 5 φίλους, ποιο κορίτσι δεν έχει ονειρευτεί το Σεν Κλερ ή το Μάλορυ Τάουερ; Έτσι λοιπόν οι εκδόσεις Μίνωας επανακυκλοφορούν τη σειρά «Περιπέτεια» ξεκινώντας από την αρχή. Φύγαμε για «Περιπέτεια στο νησί»;

Μια σειρά από ασθένειες έκαναν τον δεκατετράχρονο Φίλιπ Μάνερινγκ να χάσει τα περισσότερα μαθήματα κι έτσι, με προτροπή των θείων του, για ν’ αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, περνάει τώρα το καλοκαίρι του μ’ έναν από τους δασκάλους του. Στην παρέα τους ευτυχώς προστίθεται ο συνομήλικος ορφανός Τζακ Τρεντ, που ονειρεύεται να γίνει ορνιθολόγος, με τον παπαγάλο του, την Κίκι, και τη μικρότερη αδελφή του, Λούσι-Ανν, οπότε τα πράγματα απέκτησαν περισσότερη πλάκα. Μια αναποδιά στο τέλος των μαθημάτων φέρνει τους Τρεντ στο σπίτι του νέου τους φίλου και της δωδεκάχρονης αδελφής του, Ντάινα, στο σπίτι τους στο Κράγκι Τοπς της Κορνουάλης. Έτσι ξεκινάει η θρυλική σειρά με τα τέσσερα παιδιά και τον παπαγάλο τους που για πρώτη περιπέτεια καλούνται να λύσουν τις μυστηριώδεις λάμψεις που φαίνονται στο δυσπρόσιτο και έρημο Νησί του Σκότους, να καταλάβουν τον πραγματικό ρόλο ενός μυστηριώδους φίλου που μένει απομονωμένος, να κάνουν διάφορες φάρσες στον γενικών καθηκόντων Τζο, που δεν τα συμπαθεί καθόλου κ. ά.

Συναρπαστικές αναλυτικές περιγραφές, εκτεταμένοι διάλογοι που δίνουν ζωηρότητα και ρεαλισμό στην ιστορία, ανατροπές και εκπλήξεις κι ένα μυστήριο που όλο και πυκνώνει από σελίδα σε σελίδα, κωμικοτραγικές εξελίξεις που με διασκέδασαν και ταυτόχρονα με γέμισαν αγωνία για τη συνέχεια, έμφαση σε έννοιες όπως η αγάπη προς τα ζώα, η φιλία, η έννοια του κακού μέσα από μια όσο γίνεται πιο ωραιοποιημένη εικόνα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αγαπημένης συγγραφέως εκατομμυρίων παιδιών είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που με κράτησαν ως το τέλος.

Πάντως, μου έκαναν εντύπωση οι σχεδόν πρωτόγονες καταστάσεις στον μισογκρεμισμένο πύργο των Τρεντ, του οποίου οι ένοικοι ζούσαν χωρίς ζεστό και κρύο νερό, χωρίς ηλεκτρικό, με πολλές δουλειές νοικοκυριού καθημερινά, με το πλύσιμο να γίνεται μια φορά την εβδομάδα και τ’ αγόρια να κοιμούνται στον ψηλό πύργο που δεν είχε παράθυρα! Πάντως στον ελεύθερο χρόνο τους ψάρευαν, κολυμπούσαν, εξερευνούσαν και στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται κάποια περίεργα σημάδια που θα οδηγούσαν τα παιδιά στην πρώτη τους περιπέτεια.

«Περιπέτεια στο νησί» λοιπόν και ξεκινήστε άφοβα να γνωρίσετε μια νέα παρέα μικρών ηρώων που θα σας συναρπάσει χάρη σε μια πένα που ξέρει τι ζητάνε οι μικροί αναγνώστες από 8 ετών και πάνω και το προσφέρει απλόχερα και γλαφυρά. Το γεγονός ότι εκδόθηκε το 1944 και εξακολουθεί να είναι στις πρώτες προτιμήσεις παιδιών και γονέων λέει από μόνο του πολλά!

Πάνος Τουρλής